Ahmet Cemal'e sevenlerindan veda!

Ahmet Cemal'e sevenlerindan veda!

Türkiye'de kültür dünyasının en önemli aydınlarından Ahmet Cemal'in cenaze töreni bugün gerçekleştirildi.

Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gördüğü sırada önceki gün hayatını kaybeden Türkiye'nin önde gelen yazar ve çevirmenlerinden Ahmet Cemal, bugün son yolculuğuna uğurlandı. 

Ahmet Cemal’in cenaze töreni, Kadıköy’de bulunan Moda Camii'nde ikindi namazının ardından düzenlendi. Törene çok sayıda gazeteci, yazar ve sanatçı katıldı. Ahmet Cemal’in naaşı, düzenlenen törenin ardından Feriköy Mezarlığı’na defnedildi.

AHMET CEMAL KİMDİR?

5 Mart 1942 yılında İzmir'de doğan Ahmet Cemal, İstanbul'da Moda İlkokulu'ndan sonra Sankt Georg Avusturya Lisesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakültede bir süre asistanlık yaptı. İstanbul, Avusturya Kültür Ataşeliği'nde basın danışmanı olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Okulu Almanca Bölümü'nde ve Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi Bölümü'nde çeviri dersleri verdi. “Yeni Ufuklar”, “Varlık”, “Yazko Edebiyat”, “Gergedan”, “Argos” ve “Milliyet Sanat” dergilerinde yazdı. Memet Fuat ve Mustafa Kemal Ağaoğlu'nun davetleri üzerine "Yazko" çeviri dergisini kurdu ve yönetti. Ayrıca Yazko'da genel yayın koordinatörü olarak çalıştı. 

Ingeborg Bachmann, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hermann Broch, Elias Canetti, Paul Celan, Ernst Fischer, J.W.v. Goethe, E.H. Gombrich, Friedrich Hölderlin, Franz Kafka, Heinrich von Kleist, Georg Lukacs, Robert Musil, Friedrich Nietzsche, Novalis, Erich Maria Remerque, Rainer Maria Rilke, Friedrich Schiller, Anna Seghers, Manes Sperber, Georg Trakl ve Stefan Zweig gibi yazarların eserlerini Türkçeye çeviren Cemal, birçok oyun, deneme ve makale de kaleme aldı. 

2014 yılının yaz aylarında Kadıköy Moda'da Ahmet Cemal Kültür Atölyesi'ni kurarak çalışmalarına öğrencileriyle birlikte devam eden Cemal, aynı zamanda komünist kimliğiyle de yaşamını sürdürdü. İşçi sınıfı mücadelesinin parçası olan bir aydın olarak Ahmet Cemal, örgütlü kimliğini de hiçbir zaman gizlemedi. Cemal 2014 yılında Türkiye Komünist Partisi'nde yaşanan ayrışmadan sonra HTKP kurucuları arasında yer almış ve ilk dönem Parti Meclisi üyeliği yapmıştı. 

Ahmet Cemal ayrıca İleri Haber ve Cumhuriyet gazetesinde de köşe yazarlığı yapmaktaydı.