Aleviler protesto için sokağa çıkacaklar

Aleviler protesto için sokağa çıkacaklar

Danıştay’ın cemevlerinin elektrik giderlerinin Diyanet bütçesinden karşılanmasıyla ilgili kararına ve AİHM’in hükmüne rağmen Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İçerenköy Cemevi’ne icra geldi. Karşı dava açmaya hazırlanan Aleviler, sistemin kendilerini tanımama kaygısını dile getirirken, seslerini daha gür çıkarmaya hazırlanıyor.

Cihan Güner/ YURT

Danıştay'ın, Cemevlerinin elektrik giderlerinin Diyanet bütçesinden karşılanması yolunda karar almasına ve AİHM’in cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi yolundaki hükmüne atıfta bulunmasına rağmen Alevilerin bu inanç mekanları, bir de icra kararıyla karşı karşıya kalıyor. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İçerenköy Cemevi'ne, elektrik borcu nedeniyle icra geldi. 

İstanbul Anadolu 10. İcra Müdürlüğü’nün İstanbul PSAKD İçerenköy Cemevi’ne gönderdiği İlamsız Takipte Ödeme Emri’nde, şu ifadeler kullanıldı:

“İşbu ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren borcu ve takip giderlerinin (7) gün içinde ödemeniz borcun tamamına veya bir kısmına veya alacaklının takibat icrası hakkına ait bir itiraz hakkınız varsa…

…Hiç mal beyanında bulunmaz veya gerçeğe aykırı beyanda bulunursanız hapisle cezalandırılacağınız dava ve takip işlerine esas olmak üzere kendinize ait bir adresi itirazla birlikte bildirmek zorunda olduğunuz; adresinizi değiştirdiğiniz halde yurt içinde yeni bir adres bildirmediğiniz ve yeni adresinizin de tespit edilmediği durumda takip talebinde gösterilen adreste çıkarılacak, tebligatın size yapılmış sayılacağı borç ödenmez ya da itiraz edilmezse cebri icraya devam edileceğini ihtar olunur.

Danıştay, Cemevlerinin elektrik giderlerinin Diyanet bütçesinden karşılanmasına karar vermişti. AHİM kararına atıfta bulunan Danıştay, Bakanlar Kurulu kararının da bir bağlayıcılığı olmadığına dikkat çekmişti.

'MESELE ELEKTRİK DEĞİL'

Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi İçerenköy Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Ay, YURT'a yaptığı açıklamada, söz konusu paranın ödenmeyeceğine dair mahkeme kararı olmasına rağmen icra takibine yönelik tebligat geldiğini belirterek, kurum başkanlarıyla gerçekleştirilen istişarenin ardından pazartesi günü 10. İcra Dairesine itirazda bulunacaklarını ve karşı dava açacaklarını söyledi. Ay, şunları dile getirdi:

"Dava kazanılacaktır mutlaka. Elektrik parasının ödenmesi anlamında da sıkıntımız yok. Bizim takıldığımız noktalar bunlar değil. Sistemin, mevcutta alınmış kararlar olmasına rağman hala Aleviliği tanınmıyor olması en büyük kaygı ve sorunumuz. Biz işe bu noktadan bakıyoruz. Elektrik faturasının ödenip ödenmemesi çok problem değil. Bir şekilde ödenir ama nereye kadar? Aleviler ne zamana kadar bu ülkede kabul görecek ya da ne kadar ötekileştirilecek? Hala ikinci sınıf insan muamelesi görülmesi asla kabul edilmeyecek bir durnumdur. Bizim mücadelemiz bu yöndedir."

KİTLESEL AÇIKLAMA

Sadece Pir Sultanlar değil, bütün Alevi kurumlarına ulaşıp, kitlesel katılımla bir açıklama yapmayı planladıklarını ifade eden Ay, "Geniş kalımla ve sesimizi daha gür çıkarmak için... Genel başkanlar ve kurumlar şu an bunun çalışmasını yapıyor. Birkaç hafta içinde kitselel bir katılımla basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz" dedi.