Alman askerler Türkiye'yi terk mi ediyor?

Alman askerler Türkiye'yi terk mi ediyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzayan polemik nedeniyle Almanya’daki Sol Parti, tüm Alman askerlerinin Türkiye’den çıkarılmasını talep etti. Askeri uzman Jürgen Rose ise böyle bir adımın Almanya’nın NATO’daki statüsünü olumsuz etkileyeceğini savundu ve askerlerin Türkiye’den gitmesini beklemediğini belirtti.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Gottemoeller'in beraberindeki 7 kişilik Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerinden oluşan heyet geçtiğimiz gün Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda konuşlanan NATO Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etti. Daha önce Ankara birkaç ay boyunca Alman vekillerin talebini reddetti. Sorun, NATO'nun müdahalesiyle çözüldü. Alman vekillere, Ankara'nın koyduğu kurallara uyulması halinde üssü ziyaret etme izni verildi.

Sputnik Almanya'ya konuşan Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, Ankara'nın şartlarının kabulünün ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir dalkavukluk eylemi daha' olduğunu söyledi.
Dağdelen, "Bundeswehr (Alman Ordusu), parlamentonun ordusudur. Bundeswehr operasyonları ile ilgili kararları NATO Genel Sekreteri değil, Alman parlamentosu alır. Bizim başlıca prensiplerimizin Türkiye'de es geçilmesine baş eğmeye hazır mıyız? Ziyaret hakkı es geçiliyorsa, bizim grubumuz da Türkiye'den tüm askerlerin çıkarılmasını talep ediyor" dedi.

NATO'nun askeri uzmanlarından Jürgen Rose, Sputnik Almanya'ya verdiği röportajda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rose, "Böyle bir durum Almanya'nın zararına olur, hükümet bu şekilde riske girmek istemiyor. Bu bir kar-zarar analizi. Eğer Almanya İncirlik'ten sonra askerlerini Konya'dan da çıkarırsa bu sadece Türkiye'de değil, diğer NATO ortaklarını da kızdırır, zira Bundeswehr'in AWACS uçaklarıyla yaptığı keşif uçuşları önemli. Alman hükümeti bu zarardan kaçınır" ifadelerini kullandı.
Ankara ile Berlin arasında gerilen ilişkilere de değinen uzman, "Erdoğan AB'yi kışkırtıyor. Eğer Türkiye'nin AB üyeliği görüşmelerinin bitmesini istiyorsa, bunu kendisi yapmalı" dedi.