Amasya'da Madenciler 9 Gündür Açlık Grevinde

Amasya'da Madenciler 9 Gündür Açlık Grevinde

Amasya’da Soma Holding’in işlettiği Yeni Çeltek Maden Ocağı’nda çalışan madenciler, Soma’ya gönderilmelerine tepki olarak başlattıkları açlık grevinin 9. günündeler.

Amasya’da Soma Holding’in işlettiği Yeni Çeltek Maden Ocağı’nda çalışan madenciler, Soma’ya gönderilmelerine tepki olarak başlattıkları açlık grevinin 9. günündeler.
Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji’ye ait Merzifon Yeni Çeltik Linyit işletmesinde çalışan madencilerin yerin altında başlattığı grevde bugüne kadar 34 madenci hastaneye kaldırıldı.
Gürmin Enerji, Amasya Suluova’da termik santral kurmak için 2014 yılı sonunda ön lisans almıştı.
"Santrali kuramayınca ocağı kapattı"
bianet’e konuşan Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, Soma Holding’in 2013’te maden ocağını termik santral kurmak hedefiyle devraldığını ancak bundan vazgeçince madeni kapattığını söyledi.
“Bu maden 1955 yılına kuruldu. O zaman yarısı Türkiye Kömür İşletmelerinin, diğer bölümleri de belediye ve kooperatife aitti. 2013 yılında rödovans sistemiyle Soma A.Ş.’ye verildi.
"Holding burada termik santral kurmak istiyordu. Ancak anlaşılan 3-4 yıl burada kurmayacak. Bu yüzden de ocağı kapattı. Oysa 5 ay önce ocak kapatıldığında 4 ay sonra tekrar açacağız demişti. 220 işçiden 90’ı geçici olarak Soma’daki Işıklar ocağına gitmişti. Ancak şimdi yeraltında kalan işçilerin ve yer üstündeki 48 işçinin Soma’ya gitmesini istiyorlar. Ocağı açmayacaklarmış.
"Madenciler de buradan gitmek istemiyorlar. Aileleri, yaşamları burada. Madencilerin arasında emekliliğine 3 gün kalmış olanlar da var. Genelde eski çalışanlar. Bu kişilerden 38'i de maaşını 74 gündür alamıyor. Direnişin 19, açlık grevinin 9. gününe girildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırımla da görüştük. Sorunun çözülmesini istiyoruz.”
CHP milletvekili Özgür Özel de konuyla ilgili 2015 yılının sonunda verdiği soru önergesinde Soma A.Ş.’nin neden işçileri sürgüne gönderdiğini sorarak “Bir taraftan Amasya’da üretim yapamadığını söyleyen şirket buradaki işçileri Soma Işıklar Ocağı’na kaydırırken, diğer taraftan Soma’da 2832 madenci hala işsizdir” demişti. (bianet)