'Atatürk Evi'nin bakımsızlığına tepki yağdı

'Atatürk Evi'nin bakımsızlığına tepki yağdı

Tekirdağ Muratlı'da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1936 yılında kaldığı ve 'Atatürk Evi'ne dönüştürülen binada çatlaklar oluşması, perdelerinin yırtık olarak bulunması ve aydınlatılmamasına vatandaşlar tepki gösterdi

Vatandaşlar eve gereken ilginin gösterilmesini isterken, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Önder Öztürk, Atatürk Evi'nde 20 gün içinde tadilata başlayacaklarını söyledi.

Tekirdağ'ın Muratlı İlçesi'nde 3 Haziran 1936 günü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kaldığı ve daha sonraki yıllarda  'Atatürk Evi' olarak düzenlenen tarihi tek katlı binanın bakımsızlık nedeniyle duvarlarında çatlak oluşurken, perdeleri yırtıldı.

Atatürk Evi'nin aydınlatılmaması da vatandaşlar tepki gösterdi. Atatürk'ün İlçeyi ziyaret edip kaldığı 1936 yılında ilkokul öğrencisi olduğunu ve evin bakımsızlığına çok üzüldüğünü belirten 91 yaşındaki Muazzez Arda şunları söyledi: "Atatürk bizi aydınlattı, ama biz onu aydınlatamıyoruz. Atatürk evi zindan gibi karanlık, gece görseniz korkarsınız. Bakımsız, perdeleri yırtık. Bir aralar güzel bir şekilde bakılıyordu ama şimdi bakımsız. Hiçbir ışık ve bakım yok. İnsanların gelip, görüp, gezebileceği bir ev olmasını istiyorum. Atatürk’ün evinin ışıklandırmasının, bahçesinin kapısının olmasını istiyorum. Bu evin bakımının olmasıyla birlikte buraya diğer il ve ilçelerden öğrencilerin getirilmesi ve buradaki tarihi bilmelerini istiyorum."

'ATATÜRK BEYAZ BİR TRENLE GELDİ'

Mustafa Kemal Atatürk'ün Muratlı'ya geldiğinde ilkokul birinci sınıfa gittiğini belirten Muazzez Arda şunları anlattı:

"O gün Haziran ayıydı ve okullar kapılıydı. O zamanlar hoparlör yoktu, davul çalarak kahyalar bağırırdı. Atatürk geldi, toplanın diye bütün öğretmenlerimiz bizi topladı. Biz de hükümetin önüne geldik. Atatürk bir beyaz trenle geldi. Çok kalabalıktı, her yer insan doluydu. Sonra trenden indi, Atatürk nutuklar okunarak karşılandı. Çok beğendik, çiçekler verdik ona O da bizim saçlarımızı okşadı. Sonra bu kapıdan binaya girdi. Atatürk’ü bir daha görme şansım olmadı."

ONARIMI YAPILACAK

Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürü Önder Öztürk, Atatürk Evi'nde 20 gün içinde tadilat çalışması başlatılarak onarımın yapılacağını söyledi. Öztürk, "Evin perdeleri ile duvarlardaki tadilatlar için keşif yapılacak ve daha sonra da 20 gün içerisinde çalışmalara başlanacak" dedi.