Bakan Albayrak düğmeye bastı!

Bakan Albayrak düğmeye bastı!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde duyurduğu petrol arama seferberliği büyüyerek devam ediyor.

Petrol arama çalışmalarında yeni döneme giriliyor.

Uygulanacak bu yeni yöntem Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde uygulanan havadan petrol sismik araştırmalarının ilk uygulaması, Türkiye'de de hayata geçirildi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Doğu ve Güneydoğu'da sismik çalışmaları havadan yapmaya başladı.

Bir İngiliz firmasıyla yapılan anlaşmayla 10 kişilik uzman petrol ekibinin görev yaptığı Türkiye Petrolleri'ne ait uçak, Batman Havalimanı'ndan güneşin ilk ışıklarıyla birlikte havalanarak bölgeyi karış karış kayıt altına alıyor.

Yerçekimi farklılıklarını tespit eden uçak, olası yeni petrol sahaların belirliyor.

Jeolojik yüzeysel çalışmaların yanı sıra sismik çalışmayı da kolaylaştıran uçağın yaklaşık 1,5 ay süreyle Doğu ve Güneydoğu'daki birçok bölgeyi kayıt altına alacağı belirtildi.

Datalara yüklenen veriler, Türkiye Petrolleri'nin Ankara'daki Arama Daire Başkanlığı'nca değerlendirilerek, yeni açılacak petrol kuyuları için sondaj alanları tespit ediliyor.

Yerden yaklaşık 200 metrede uçan uçak, bulutlu havalarda ise çalışmalarına ara veriyor.

Türkiye Petrolleri'nin bugüne kadar yerden yapamadığı sismik çalışmalar yeni yöntemle gerçekleştirebiliyor.

SEFERBERLİĞİ ALBAYRAK BAŞLATMIŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde Türkiye'de petrol arama seferberliği başlatmıştı.

Albayrak Mayıs ayında yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

"Yeni dönem başlıyor.

Önümüzdeki dönem Şemdinli'den Cizre'ye kadar, kuzeyde Van'dan Siirt'e kadar alan içinde çok yoğun uçakla gravite veri toplama işlemine başladık.

Bu çok önemli bir adım.

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen adım.

Uçakla bölgede gravite verileri toplayacağız, hem de kara sismik detaylı çalışmaları yoğunlaştırarak uzun yıllardır halkımızın konuştuğu sınır bölgemizdeki yer altında ne var, bu adımlarla inşallah Türkiye'nin gelecek yıllarına her alanda olduğu gibi enerji, yer altı kaynakları, madencilik alanında da sağlam bir adım atacağız."