Bakanlık boşanma oranı en yüksek 12 il için devrede 

Bakanlık boşanma oranı en yüksek 12 il için devrede 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca, evliliğin ilk 5 yılında ‘geçimsizlik’ nedeniyle yaşanan boşanma oranlarının en yüksek 12 il için harekete geçti.

 Boşanma oranlarının en yüksek çıktığı 12 il olan İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Manisa, Erzurum, Samsun, Ordu, Van ve Zonguldak'ta de çiftlere verilen evlilik öncesi eğitimler yaygınlaştırılacak.

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce evlilik çağında olan ve aile kurmak için bir araya gelen çiftlerin, evlilik hayatına hazırlanmaları amacıyla verilen ‘Evlilik Öncesi Eğitim Programı’nın Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için başlatılan çalışma sürüyor.

BU YIL 9 İLDE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLDÜ

Bu kapsamda TÜİK verilerine göre 2013, 2014 ve 2015'te evliliğin ilk 5 yılı içerisinde ‘geçimsizlik’ nedeniyle boşanma sayılarının yüksek olduğu 21 ili öncelikli olarak belirleyen Bakanlık tarafından bu yıl 9 ilde çalışma yürütüldü. ‘Evlilik Öncesi Eğitim 2017-2018 Yaygınlaştırma Projesi’ olarak adlandırılan çalışmada, 2017'de Ankara, Kayseri, Malatya, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Antalya ve Adana'da yürütülen uygulamalarla projenin ilk ayağı tamamlandı.

‘EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİMLER 2019'DA 81 İLDE UYGULANACAK'

Projenin ikinci ayağında ise yine "geçimsizlik" nedeniyle boşanmaların yüksek olduğu 12 şehre yönelen Bakanlık, gelecek yıl İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ, Manisa, Erzurum, Samsun, Ordu, Van ve Zonguldak'ta evlilik öncesi eğitimlerin yaygınlaştırılmasını sağlayacak. Evlilik öncesi eğitimler 2019'da ise Türkiye'nin 81 ilinde uygulanır hale gelecek.

Proje kapsamında Bakanlık uzmanları, valiler, belediye başkanları, muhtarlar ile gençlere ulaşabilecek tüm kurum ve kuruluşların yetkilileri, dini liderler ve kanaat önderleriyle bir araya gelerek evlilik öncesi eğitimler hakkında bilgi veriyor. Gerçekleştirilen seminerlerde eğitimlerin yaygınlaştırılmasına yönelik uygulamalar ele alınıyor.

3 BİN 405 ÇİFT BOŞANMAKTAN VAZGEÇTİ

Öte yandan Bakanlığın 2013'te başlattığı ‘Boşanma Süreci Danışmanlığı’ sayesinde boşanma aşamasına gelen binlerce çifte destek verildi. Uygulamanın başladığı süreçten bugüne kadar başvuruda bulunan 12 bin 144 çift danışmanlık hizmeti aldı. Boşanma aşamasındaki çiftlerin 3 bin 405'i evliliğin devamı yönünde karar verdi. ‘Boşanma Süreci Danışmanlığı’ ile çiftlerin evlilikte yaşadığı problemlerin çözüme kavuşturulması, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise boşanma sürecinin sağlıklı bir şekilde atlatılabilmesi için danışmanlık desteği sağlanıyor.

BOŞANMA DANIŞMANLIĞI DA YAYGINLAŞTIRILACAK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatıyla ‘Boşanma Süreci Danışmanlığı’ hizmetinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için yeni bir yasal düzenleme yapılması da planlanıyor.

Adalet Bakanlığı ile gerçekleştirilecek bu çalışmada, boşanma aşamasına gelen tüm çiftlerin bu destekten faydalanmasının sağlanması hedefleniyor.