Bakanlık emlakçı komisyonlarının düşürülmesi için harekete geçti!

Bakanlık emlakçı komisyonlarının düşürülmesi için harekete geçti!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı emlakçıların alacağı komisyonların düşeceğini açıkladı. Taslağın mevzuat şekli ile kabul edilirse emlakçılar alım satımda satış bedelinin yüzde 3'ünden, kiralamada ise 1 aylık kiradan fazla ücret talep edemeyecek. Yeni taslağa göre vatandaşın cebinden ev alıp kiralarken daha az para çıkacak.

Emlak komisyonlarına düzenleme geliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci geçtiğimiz haftalarda Taşınmaz Ticareti Yönetmelik Taslağı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yönetmelik taslağına son şeklinin gelecek görüşler doğrultusunda verileceğini belirten Tüfenkci, emlak alım satımındaki hizmet bedelinin yüzde 3'ü geçmeyeceğini, kiralamada ise bir aylık tutardan fazla olmayacağını söyledi.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş'ın iddiasına göre bir gayrimenkulün satışında emlakçıya satıcı ve alıcı ayrı ayrı yüzde 3 komisyon ödüyor. Buna bir de KDV ilave ediliyor. Kiralamada ise yıllık kira bedelinin yüzde 12'si talep ediliyor. taslak yasalaşırsa hizmet bedelleri ciddi ölçüde düşecek. Vatandaş ev alırken, satarken, ya da ev kiralarken daha uygun bedel ödeyecek. Emlak danışmaları ise taslağın yasalaşması halinde özellikle kurumsal firmaların kepenk indirmek zorunda kalacağını söylüyor.