Büyük yıkım yaşamışlardı... Şimdi 'organize' halde hazırlar

Büyük yıkım yaşamışlardı... Şimdi 'organize' halde hazırlar

Marmara Depremi'nde en ağır hasarı alan ilçelerden olan Avcılar, yaralarını büyük ölçüde sardı. Depremin yıldönümünde konuşan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, ilçenin olası bir afete karşı hazırlıklı olduğunu söyledi.

Nilay GÖL / YURT

Büyük yıkım yaşatan 17 Ağustos depreminin ardından yaralarını sarmaya çalışan Avcılar'da gözler uzmanlara çevrilmiş durumda. Olası bir felaketin tarihi bekleniyorken, Avcılar Belediyesi afete karşı tedbirlerini büyük ölçüde tamamladığını söylüyor. Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak afet istasyonları oluşturduklarını belirtirken, sokak sokak gezerek bilinçli toplum yaratma hedefine ulaşmaya çalıştıklarını ifade ediyor.

'Çağdaş ve uygar toplumlar organize olmuş toplumlardır' söylemi ile hareket eden, afete karşı organize koordine olma gereğini yerine getiren Avcılar Belediyesi, deprem hazırlıklarına büyük bir sorumluluk ilkesiyle devam ediyor.

GÖNÜLLÜ EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR

Avcılar Belediyesi tarafından gelenekselleştirilerek, her ayın son pazartesi günü yapılan ABAG (Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri) eğitim toplantıları, Avcılar Halkını olası bir deprem öncesi, anında ve sonrasında neler yapacağına dair bilgilendiriyor.

SOKAK SOKAK GEZEREK BİLGİLENDİRİYORLAR

Avcılar Belediyesi deprem uzmanları mahalle ziyaretleriyle afetlerle ilgili toplumu bilgilendiriyor. Olası bir afet durumunda yaralanan kişileri sağlık ekiplerine ulaştırıncaya kadar geçecek sürede, nasıl davranılması gerektiği, eldeki yöntemlerle nasıl yardımcı olunması gerektiği ve sonrasında kalıcı bir hasara sebep olmamak için doğru davranış yöntemleri ve doğru taşıma tekniklerin nasıl olması gerektiği anlatılıyor. A'dan Z'ye genci yaşlısı, çocuğu kısacası toplumun her bireyinin hazır bulunduğu toplantı çok verimli gerçekleşiyor.

EŞYALAR GÜVENLİ ŞEKİLDE KONUMLANDIRILIYOR

Avcılar Belediyesi’nden dikkat çeken bir hizmet daha. Vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda Belediye Sivil Savunma Uzmanı tarafından ev eşyalarının konumu daha güvenli hale getiriliyor. Bu kapsamda öncelikle vatandaşlardan gelecek talepler değerlendirilecek ve evlere ziyaretler yapılacak. Deprem esnasında risk faktörü oluşturabilecek eşyalar daha güvenli şekilde konumlandırılacak.

AFET İSTASYONLARI HAZIR

Profesyonel ekiplerin olay yerine intikal edene kadar ki süre zarfında mahalle sakinlerinin arama kurtarma faaliyetlerine etkin katılımını sağlamak maksadıyla kısa adı ‘AFİS’ olan, her mahalleye afet istasyonu projesi, içerisinde 38 farklı kalem olmak üzere 960 parça arama ve kurtarma ile ilkyardım malzemesi bulunan 9 adet konteynır belirlenen noktalara yerleştirildi.

BAŞKAN TOPRAK: BİLGİ TOPLUMU OLACAĞIZ 
 
Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, depreme karşı oluşturulabilecek tedbirlere dikkat çekerek; “Avcılar, Marmara Depreminden en çok etkilenen ilçelerin başında geliyor. Afetin ne zaman ya da kaç şiddetinde olacağı değil, bizim ne kadar hazırlıklı olduğumuz önemlidir. Bilgi toplumları organize ve koordine toplumlardır. Bilgi toplumu olmak, bütün hedefimiz bu. Ne zaman ne ile karşılaşırsa karşılaşsın, ne yapacağını bilmek, önceden hazırlanmak, olay anında ne yapacağını bilmek bilinçli toplum adına olmazsa olmazımızdır. Sonrasında da rehabilite olmasını bilen bir toplum haline gelinmesini çok önemli buluyoruz.” ifadelerini kullandı.