CHP'den Ulaştırma Bakanı Arslan hakkında gensoru

CHP'den Ulaştırma Bakanı Arslan hakkında gensoru

CHP, önemli alt yapı yatırım ihalelerinin istisnai yöntemler istismar edilerek, gerekli rekabet koşulların sağlanmadan yapıldığı ve belirli firmalara verildiği gerekçesiyle Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan hakkında gensoru verdi. Gensoruda, istismar edilen 'pazarlık usülü' ihalelerde yılın ilk 6 ayında yüzde 175 artış olduğu ifade edildi.

Yeni Yasama döneminin ilk gensorusu Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan için verildi. CHP’nin verdiği gensoru önergesinde pazarlık usulü ihalelerle ilgili iddialar yer aldı.

CHP Grup Başkanvekillerinin imzasıyla verilen gensoru önergesinde özel hallerde uygulanması gereken ‘pazarlık usulü’ ihale işleminin istismar edildiği, bu şekilde gerçekleştirilen ihalelerin tutarında son dönemde olağanüstü artış olduğuna dikkat çekildi. Önergeye göre bu şekilde yapılan ihalelerin tutarı 2016 yılında yüzde 86.1 artarak 21.7 milyar TL’ye ulaştı. 2017 yılının ilk altı ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 175 artarak 16.8 milyar liraya ulaştı.

Pazarlık usulü ihalenin doğal afet, salgın hastalık gibi olağanüstü hallerde yapılabileceği belirtilen önergede, böyle bir durum yaşanmadığının altı çizildi. Önergede, “Kamu ihalelerinin bu istisnaya dayanarak temel usullerin dışına çıkarılması, idarenin görevi kötüye kullanmasıdır. Yine bu ihalelerde idarenin ilana çıkma zorunluluğu olmadan sadece belli firmaları davet etmesi, ihalelerde rekabet koşullarının sağlanmaması ve kamu kaynaklarının etkin ve verimli olarak kullanılmaması anlamına gelmektedir” denildi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın da önemli alt yapı yatırımları için ihaleleri pazarlık usulü belli firmalara verdiği belirtilen önergede, sadece 2017 yılının ilk 6 ayında bakanın sorumluluğundaki kuruluşların ‘bir firmanın içinde olduğu’ bazı ortaklıklara pazarlık usulüyle 2.8 milyar TL iş verdiğine dikkat çekildi. Yine Ulaştırma Bakanlığı ihalelerine katılan firmaların iş bitirme belgelerinde birtakım usulsüzlüklerin de basına yansımasına dikkat çekildi.

Bakanın kanuni sorumluluğunu yerine getirmediği ve kamunun zarara uğratılmasına göz yumduğu gerekçesiyle hakkında gensoru açılması teklif edildi.