CHP'li Pekşen: Uçakta Bakan varsa ben binmiyorum

CHP'li Pekşen: Uçakta Bakan varsa ben binmiyorum

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, TBMM Genel Kurulunda uçaklara silahlarıyla binen bakan korumalarından yakınarak, "Uçakta bakan varsa biletimi iptal ediyorum; uçağın içerisi cephanelik gibi" dedi.

Pekşen, TBMM Genel Kurulu’nda uçaklara silahlarıyla binen bakan korumalarını gündeme taşıdı.

T24'ten Hülya Karabağlı'nın haberine göre, uluslararası sözleşmelerin uçağa silahla binilmesini yasakladığına dikkat çeken Pekşen, "Müthiş bir ego var. Kocaman silah, belinde de gösteriyor böyle. Gidiyor, bunu bir meziyet zannediyor arka tarafta bir yerde oturuyor, kulağında da bir tane kulaklık, herkes görüyor; sonra horul horul uyuyor. Uyurken onu anında enterne ederler” diye konuştu.

Rus Büyükelçisini vuranın da polis olduğunun unutulmamasını söyleyen Pekşen, uçakta “Yarın o uçakta bir tane silah patladığı anda o uçaktaki yolcuların hiçbirisinin tırnağını bile bulamazsınız. Başbakan Yardımcısı biniyor 10 koruma, 10 silahlı koruma, uçağın içerisi cephanelik gibi. Söylüyorum, hepinizin hayatı tehlikededir” dedi.

Pekşen’in “Ben telefon açıyorum, uçakta bakan var mı? 'Var' dediklerinde iptal ediyorum uçuşumu, size de tavsiye ederim” dedi.

Pekşen'in konuşması Genel Kurul tutanaklarına şöyle yansıdı:

Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; son günlerde çok önemli bir gözlemimi sizinle paylaşmak istiyorum ve buradan yüce Mecliste yüce Meclisin aracılığıyla Türkiye'yi uyarmak istiyorum. Bence müthiş bir ego, kronik ego rahatsızlığına yakalandınız. Bakın, Türk Hava Yolları uçaklarında bakan korumaları var, olmalı mı? Evet, olmalı ama dünyada uçağa binen bakan korumasının kim olduğunu ve nerede oturduğunu hiç kimse bilmez. Niye? Çünkü uçaklarda en büyük saldırılar silahlar üzerine yapılır. Buna ilişkin geçmişte Amerika Birleşik Devletleri'nde silahlı bir korumanın silahının terörist tarafından ele geçirilmesiyle birlikte vahim sonuçlar oluşmuş. Bunun üzerine hem ICAO Sözleşmesi hem de Chicago Sözleşmesi'ne göre uçaklara silahla binilmez. Ama müthiş bir ego var. Kocaman silah, belinde de gösteriyor böyle. Gidiyor, bunu bir meziyet zannediyor arka tarafta bir yerde oturuyor, kulağında da bir tane kulaklık, herkes görüyor; sonra horul horul uyuyor. Uyurken onu anında enterne ederler. Bakın, bunu çok ciddiye alın, şaka bir şey söylemiyorum. Yarın, emin olun her an bir uçağı kaçırabilirler. Rus Büyükelçisini vuranın da polis olduğunu unutmayın. Yarın o uçakta bir tane silah patladığı anda o uçaktaki yolcuların hiçbirisinin tırnağını bile bulamazsınız. Büyük yanlış yapıyorsunuz. Nedir yani korumanız geldiğinde kabine silahlı binmese de o silahını gelse, görevliye teslim etse ne olur sanki? Başbakan Yardımcısı biniyor 10 koruma, 10 silahlı koruma, uçağın içerisi cephanelik gibi. Söylüyorum, hepinizin hayatı tehlikededir. Ben telefon açıyorum: Uçakta Bakan var mı? "Var." dediklerinde iptal ediyorum uçuşumu, size de tavsiye ederim.