CHP'li Pekşen: Yandaş rantı için devlet eliyle cinayet

CHP'li Pekşen: Yandaş rantı için devlet eliyle cinayet

CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, Gümüşhane’de bir öğrencinin hayatını kaybetmesine neden olan olayla ilgili açıklamalarda bulundu.

Gümüşhane Üniversitesi Gıda Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Abdullah Atakan Öztürkmenoğlu’nun okul çıkışında yurda giderken yuvarlanan kayanın altında kalarak hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklama yapan Pekşen, iktidarının vatandaşına saygı duymadığı gibi vatandaşının yaşama hakkına da saygı duymadığını ve can güvenliğini korunması yönünde hiçbir tedbirin alınmayarak ağır ihmalle ölüme sebebiyet verildiğini söyledi.


'Yurtta risk altında felaket meydana gelebilir'

Haluk Pekşen, “Böyle bir ölüm o yurtta kalan öğrenciler için aylar öncesinden geliyorum diyordu. Bölgede öğrenci yurdunun yanına bir hastane yapılmış. Ancak öğrenci yurdunun ve hastanenin yapıldığı zemin sorunlu. Burada zemin kayıyor, daha önce birkaç kez kayma olmuş. Ancak buna rağmen inşaat çalışmasına devam ediliyor. Kaya düşmesi de hastane için yapılan yol çalışmasında meydana geliyor. Hastane sorunlu zemine yapıldığı için yetkililer tarafından 9 aydır teslim alınmıyor. Aynı zemine yapılan öğrenci yurdunda bine yakın öğrenci kalıyor. Bu yurtta büyük risk altında. İlerleyen günlerde çok daha büyük felaketler meydana gelebilir.” dedi.

Hastane ve öğrenci yurdu gibi çok sayıda insanın barındığı yerlerin böyle sorunlu bir zemine yapılmasına kime rant sağlamak için izin verilmiştir, kim buraya inşaat yapılmasına izin vermiştir, bu yurtta kendi çocuklarınızı konaklatır mısınız, bu hastaneye yakınlarınızı gönderir misiniz? diye soran Pekşen, “Artık vatandaşın, hastalarımızın, öğrencilerimizin canının bir kıymeti yok bu iktidar için. Onlar için önemli olan varsa yoksa yandaşa rant sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.

'Batsın sizin rantınız'

Pekşen, iktidarın hayatın her alanına rant gözüyle baktığını belirterek, “Bu bakış açısıyla sürekli taşeronlara iş yaptıran AKP, yandaşların daha çok kar edebilmesi için yasalarla zorunlu tutulan hiçbir güvenlik tedbirini almıyor. İşçilerin ve vatandaşın can güvenliği umursanmıyor. Bu durumun son örneğini Gümüşhane’de yaşadık. Uygun olmayan zemindeki inşaat çalışması sırasında hiçbir tedbir almadan çalışan iş makinesinin yuvarladığı kayalar bir üniversite öğrencisinin hayatına mal oldu. Bu insan ömrünün baharında, şu mübarek ayda sizin rant sevdanızın, kar hırsınızın kurbanı oldu. Batsın sizin rantınız.” dedi.

Bu yılın ilk beş ayında en az 741 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini belirten Pekşen, “İş kazalarında kaybettiğimiz insan sayısı her gün artıyor. Bunun temel sebebi iş güvenliğini dikkate almayan, daha fazla kar elde etmek için güvenlik tedbirlerini hiçe sayan, rantçı anlayıştır. Bir an önce bu zihniyet terkedilerek işçinin ve vatandaşın güvenliği için tedbirler alınmalı, mevzuat uygulanmalı, bu tedbirleri almayanlarla ilgili hukuki süreçler yürütülmelidir.” şeklinde konuştu.