Çok geç olmasın: Minik Öykü için büyük çağrı

Çok geç olmasın: Minik Öykü için büyük çağrı

Geçtiğimiz yıl lösemi teşhisi konulan 4 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için verilen 150 bine yakın donörün kan örneği halen incelenmeyi bekliyor.

Aylin Güler

4 yaşındaki lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı'nın yaşama tutunması için tüm Türkiye çapında başlatılan kampanya henüz sonuca ulaşamadı.

2018 yılının Kasım ayında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde lösemi (Juvenil Miyelomonositik Lösemi – JMML) teşhisi konulan Öykü Arin için birçok televizyon, gazete ve sosyal medyada, yurttaşların kök hücre bağışçısı olması adına çağrılar yapılmıştı. Duyarsız kalmayan yüz binlerce yurttaş kan vererek sadece Öykü Arin’e değil, başka lösemi hastaları için de umut kaynağı olmuştu. Ancak gelinen noktada eldeki imkansızlıklar nedeniyle 150 bine yakın donörün kan örneği halen incelenemedi.

Doktorları tarafından en geç 2 ay içerisinde kök hücre nakli yapılması önerilen küçük Öykü için tehlike zilleri de çalmaya başladı. Ailesi ve akrabaları tarafından yeniden Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet eden ve zaman konusundaki çekincelerine dikkat çekmeye çalışan aile; hastalığın kanda, sonra organlarda hayati risk yaratmadan önce verilen kök hücrelerin incelenip eşleşme olup olmadığına bakılmasını istiyor. Çünkü Öykü'nün hastalığı olan JMML, löseminin nadir görülen saldırgan bir türü olarak tanımlanıyor ve hastalık milyonda 1 ile 9 kişi arasında görülüyor. Bu nedenle de olumlu bir gelişmenin olmadığı her gün, hastalığın seyri daha da tehlikeli boyutlara geliyor.

Öykü Arin’in annesi Eylem Yazıcı ise kök hücre bağışı yapmış kişilere bir çağrıda bulundu. Anne Yazıcı, ”184 SABİM’i (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) arayın ve deyin ki ben Sağlık Bakanlığı’nda kök hücre bağışçısı oldum. Kan örneğim Sağlık Bakanlığı’nın laboratuarına gelmiş olmalı.Sonucunu sorun. Bakanlığın bilgi vermesi lazım” dedi. Farkındalık yaratmaya çalışan anne, ayrıca herkesi sosyal medyada bu konuyla ilgili paylaşım yapmaya da davet ediyor.