Diyanet'ten coğrafya dersi: Dünyayı melekler döndürüyor

Diyanet'ten coğrafya dersi: Dünyayı melekler döndürüyor

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından süreli olarak yayımlanan Aile dergisinin, temmuz sayısındaki bir yazıda, “Dünyayı melekler taşıyor ve döndürüyor” denildi.

Birgün'den Erk Acarer'in haberine göre Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından süreli olarak yayınlanan Aile dergisinin, temmuz sayısındaki “Çocuklara Melekleri Nasıl Anlatalım?” başlığı ile yayımlanan yazıda, “Dünyayı melekler taşıyor ve döndürüyor” deniyor.

Diyanet İşleri Uzmanı Fatma Yüksel Çamur’un kaleme aldığı yazıda, okul çağındaki 7-8 yaşındaki çocuklara soyut dinsel kavramların nasıl öğretileceği konusunda şöyle bilgi veriliyor:

“Bir çocuğa melek, cin, şeytan, cennet, cehennem vb. soyut varlıklardan bahsedebilmemiz için, çocuğun soyut kavramları algılayabilecek zihinsel olgunluğa erişmesi gerekmektedir. 4-6 yaş döneminde çocuk somut düşünme aşamasında olduğundan, bu konuları anlatmak kafa karıştırıcı olabilir. Okul çağı dediğimiz 7-8 yaş dönemi çocuğunun zihinsel yeterliliği, soyut düşünmeye adım atacak seviyeye ulaşmıştır. Dinîinancın hikâyelerle şekillendiği bu dönemde çocuğun hayal dünyasında Allah, peygamber, ahiret, melek vb. tasavvurlar, dini hikayeler aracılığıyla oluşur. Melekler ile ilgili bilgiyi gerektiği kadar ve hikâye içerisine yerleştirerek anlatmak, çocuğun konuyu kavramasını kolaylaştıracaktır.”

MELEKLER ELEKTRİĞE BENZİYOR

Yazıda ailelere verilen tavsiyede, “Çocuğa verilen örnekler meleklerin yaratılış amacını ve vazifelerini anlatmalı; onların görüntüsü, şekli ile ilgili tasvirler içermemelidir” denildi.

Bu vazifeler ise bir baba-çocuk öyküsü üzerinden anlatıldı. Baba, çocuğuna önce, kar taneleri birbirlerine hiç değmeden yere inmelerini, “herbirini meleklerin taşıması” olarak açıklıyor: “Melekler, elektrik değil ama görünmedikleri ve çok güçlü oldukları için onları elektriğe benzetebiliriz. Melekleri Allah’ın koyduğu kanunları evrende uygulayan ‘görünmez ordu’ olarak düşünmek daha doğru.”

YÖRÜNGE VE MELEKLER

Aynı yazıda, evren ve dünyanın güneş etrafında dönüşü de yer aldı. Önce ‘evreninin yasaları’ndan söz eden baba: “Dünya’mızın Güneş etrafındaki dönüşü Rabb’imizin evrende uyguladığı yasaya bağlı. Biz buna “doğa yasaları” diyoruz. Acaba Dünya’mız akıllı bir varlık olmadığına göre, bu yasaya uygun hareket etmesini kim sağlıyor?” diye soruyor.

Ardından da bilgi veriyor: “Doğru, Dünya’mızı taşıyan görünmez melek ordusu var. Nasıl kar tanelerini taşıyıp toprağa bereket getiren melekler varsa, Dünya’mızı yörüngesi etrafında taşıyıp bizim dört mevsim mutlu ve sağlıklı yaşamamızı sağlayan melekler de vardır elbette.”