Düzenlenen konferansta Atatürkçülük ve anti emperyalizm konuşuldu!

Düzenlenen konferansta Atatürkçülük ve anti emperyalizm konuşuldu!

İzmir Barosu ve Ulusal Eğitim Derneği tarafından, “Atatürkçülük, Çağdaşlık, Modernizm ve Anti Emperyalizm” başlıklı bir konferans düzenlendi.

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan’ın oturum başkanlığını yaptığı konferansa, CHP Eski Grup Başkanvekili Av. Kemal Anadol ile İLESAM Eski Başkanı Dr. Mehmet Sarıtaş konuşmacı olarak katıldılar.

Önceki dönem milletvekillerinden Av. Bülent Baratalı, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, avukatlar ve vatandaşların dinleyici olarak katıldığı konferans, İzmir Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ulusal Eğitim Derneği Başkanı Osman Gazi Oktay, Mustafa Kemal’in askerleri sözü üzerinden bir polemik yürütüldüğünü ifade ederek, Mustafa Kemal’in askeri demenin bu ülke insanının bağımsızlığı, insanca yaşayabilmesi için hiç sorgulamadan göğsünü siper etmek demek olduğunu dile getirdi. Şubat ayının Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimiyle en az Erzurum Kongresi kadar önemli olan İzmir İktisat Kongresi’nin yıldönümü olduğunu ifade eden Osman Gazi Oktay, her yıl bu tarihlerde bir sempozyum düzenleyerek bu büyük toplantıyı anma çağrısı yaptı.

Konferansın oturum başkanı Av. Aydın Özcan ise göreve başladıklarında ilk olarak Atatürk ve Cumhuriyet Devrimleri Komisyonu’nu kurduklarını ve bu komisyonu kısa süre içerisinde bir merkez haline getirdiklerini söyleyerek bu merkez aracılığıyla Atatürk ve Cumhuriyet devrimlerini savunduklarını, Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik haksız itham ve saldırılarla gönüllü avukatlar aracılığıyla mücadele ettiklerini dile getirdi. Bu çalışmanın Türkiye’de bir örnek teşkil ettiğini söyleyen Av. Aydın Özcan, yakın zamanda diğer baroların da benzer merkezler kurduklarını ifade ederek “artık bu mücadelede yanımızda diğer barolarımız da var” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ün halkı örgütleyerek başlattığı Kurtuluş Savaşı ile yedi düvele karşı mücadele ettiğini söyleyen Av. Aydın Özcan, O’nun emperyalizme karşı vermiş olduğu mücadelenin tüm dünyadaki ezilen halklara örnek olduğunu ifade etti. Av. Aydın Özcan, “Bu ülke öyle sağlam temellere oturuyor ki iç ve dış düşmanları ne kadar birlikte hareket ederlerse etsinler bu ülkeyi yıkamadılar ve yıkamayacaklar. 15 Temmuz’da bunu bir kez daha gördük” dedi.  Tarihi iyi bilmenin gerekliliğini vurgulayan Av. Aydın Özcan, Amerikalı tarihçi McCarthy’nin araştırmalarında mübadele yıllarına kadar Balkanlardaki Müslümanların göçler ve katliamlarla kayıplarının %25 olduğunu, tarihçinin bu oranın Hitler Almanyası ve Mussolini İtalyası’nın toplamından fazla olduğunu ifade ettiğini sözlerine ekledi. McCarthy’nin Ermeni soykırımı iddialarını da reddettiğini sözlerine ekleyen Av. Aydın Özcan, Alman Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı iddialarını görüştüğü sırada İzmir Barosu olarak Alman Parlamentosu’ndaki tüm milletvekillerine mektup gönderdiklerini ve Berlin’de gerçekleştirilen yürüyüşe katıldıklarını söyleyerek "ne yazık ki emperyal güçler hedeflerine ulaşmak için tarihi gerçekleri çarpıtma konusunda çok başarılılar” dedi.

Türk Ordusu’nun Afrin’de gerçekleştirdiği harekâta da değinen Av. Aydın Özcan Amerikan emperyalizminin bölgeyi kendi çıkarları için karıştırdığının ortada olduğunu söyleyerek “Türkiye’nin bir kıskaca alınmasını hiçbirimiz müsaade etmeyeceğiz. Ülke çıkarlarımızı korumak için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeliyiz” dedi. Afrin’de verilen mücadelenin emperyalizme karşı verilmiş bir mücadele olduğunu söyleyen Av. Aydın Özcan “kalbimiz askerlerimizle birlikte” dedi.

Av. Kemal Anadol ise Mustafa Kemal’i tek tek olaylarla değerlendirmenin yanlış olduğunu ifade ederek,  “yukarıdan baktığımızda dünya tarihine düne, bugüne baktığımızda, yarını değerlendirirken gördüğümüz şudur: Mustafa Kemal’i Atatürk yapan onun akılcılığıdır. Bu akılcı dünya görüşüne biz Kemalizm diyoruz” dedi. Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun işlemez hale geldiğini ama bu kez de Atatürk’ün devlet korumasından çıkarak millet korumasına girdiğini dile getiren Kemal Anadol, “Atatürk’ü devlet bıraktı, millet sahip çıktı. Bugün onu yaşıyoruz. Genelkurmay’ın kayıtlarına göre Anıtkabir’e ziyaret sayısı her geçen gün artıyor. Atatürk’e millet sahip çıktı” dedi.

İLESAM Eski Başkanı Dr. Mehmet Sarıtaş ise yapmış olduğu konuşmasında Atatürk’ün devrimleri içerisinde eğitim devriminin ayrı bir önemi olduğunu söyleyerek bu devrimin Kurtuluş Savaşı kadar önemli olduğunu vurguladı. Yapılan eğitim devrimi ile bir yanda çürümüş eski eğitim kurumları, öte yanda emperyalistlerin ayrıcalıklı eğitim kurumlarının yıkıldığını, yerlerinde Cumhuriyet’in eğitim kurumlarının yükseldiğini söyleyen Dr. Mehmet Sarıtaş, “Cumhuriyetin eğitim kurumları tüm ulusun eğitim kurumlarıdır. Bir ulusun egemenliğini tam olarak kullanma biçiminin en yetkin ve somutlaşmış örneğidir. Dışlayıcı değil toplayıcıdır. Türk ulusuna yurttaşlık bağı ile bağlı olan herkesi kucaklamıştır” dedi.