Efes Antik Kenti'ne kanal için ihaleye çıkılıyor

Efes Antik Kenti'ne kanal için ihaleye çıkılıyor

DSİ, 6 kilometrelik kanalla denizi Efes Antik Kenti'ne taşıyacak proje için 19 Ekim'de ihaleye çıkacak. Proje kapsamında, yat limanı da yapılacak Pamucak sahiline 1621 kazı çakılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Efes Antik Kenti’ni bir kanalla denize bağlamak için proje hazırladı. Antik kente kanal projesinin ilk etabı için ihale 19 Ekim’de yapılacak.Başbakan Binali Yıldırım’ın ’35 İzmir Projesi’ arasında yer alan Efes’e açılacak ‘antik kanal’ için çalışmalar hızlandı. Projeyle, 2 bin 500 yıl içinde yaklaşık 9 kilometre çekilen deniz yeniden antik kente ulaştırılacak.UNESCO Dünya Mirası listesinde de yer alan Efes Antik Kenti projesinin ilk etabı, 6 bin 130 metre uzunluğundaki kanal ve kanalın ağzındaki yat limanından oluşuyor. Projenin ilk etabının planlamalara göre bir yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

SİT ALANINA 1620 KAZIK

İhaleye çıkacak olan projenin tarihi dokuya zarar vermeden yürütüleceğini öne süren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise “İki etaplı projenin ilk etabında yatların girişini sağlamak için Pamucak sahiline 600 metre uzunluğunda 30 metre genişliğinde giriş kanalı yapılacak. Teknelere kısa süreli park imkanı sağlayan yat limanın boyu 250, eni 100 metre genişlikte olacak” dedi.İlk etap için doğal sit alanı olan bölgeye 1620 kazık çakılacağını vurgulayan Eroğlu, giriş kanalının duvarlarının tarihi dokuya uygun şekilde yöresel dikdörtgen kesme taş bloklarla kaplanacağını açıkladı.