Engellilerden otobüste 'rencide edeci' sese tepki!

Engellilerden otobüste 'rencide edeci' sese tepki!

Bingöl'de faaliyet gösteren engelli dernekleri, şehiriçi yolcu taşıyan halk otobüslerinde, ücretsiz kart kullandıkları sırada, özellikle rencide edici ses kullanıldığını öne sürerek, yaptıkları basın açıklamasıyla bu uygulamaya tepki gösterdi

Engelliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Bingöl İl Temsilcisi Bahattin Tuz, Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Mücahit Korkutata, Tüm Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Muhammed Tokuş, İşitme Engellileri Derneği Başkanı Ercan Yavaşoğlu ve birçok dernek üyesi bir araya gelerek, kentteki engellilerin ulaşım alanında yaşadıkları sorunlara, düzenledikleri basın açıklmasıyla tepki gösterdi.

"HALK OTOBÜS ŞOFÖRLERİ ENGELLİLERİ AZARLIYOR"

Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mücahit Korkutata, şehiriçi yolcu taşımacılığı yapan 18 No'lu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne bağlı otobüs şoförlerinin, ücretsiz taşıma kartlarıyla yolculuk yapan engellilere sözlü hakaret ettiğini, ücretsiz kartın kullanımı sırasında rencide edici seslerin çıktığını söyledi. Korkutata, engellilerin otobüse bindiğinde şöforler tarafından azarlandıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Biz çok şey istemiyoruz. Ücretsiz kart için engelli raporlarının yüzde 50'ye yükseltilmesini kabul etmiyoruz. Devlet, yüzde 40 oranındaki tüm engellilere ücretsiz şehiriçi ulaşım hakkını veriyor. Engelliler kartlarını bastıkları zaman, akbil sisteminden çıkan rencide edici sesin kaldırılmasını istiyoruz. Halk otobüsü şoförleri, engelliler otobüslere biniyor diye azarlıyorlar. 'Bedava bulmuşsunuz, ücretsiz bulmuşsunuz geziyorsunuz' diye azarlıyorlar. Birçok arkadaşımızın raporu olduğu halde haksız yere kartları iptal edildi. Vize ücretleri tüm şehirlerde 3-5 yılda bir yapılırken, burada kafalarına göre makbuz kesmeden yılda 20 lira alıyorlar. Bu resmi olarak alınmış bir karar da değildir. Kendi başlarına kararlar alıyorlar. Geçen gün, zihinsel engelli bir arkadaşımız kooperatifte çalışan biri tarafından darp edildi. Sıkıntılarımız bitmiyor. Bireysel değil, kitlesel olarak buradayız. Engelliler mağdur ediliyor. Mağduriyetlerimiz giderilmesi için gerekli mercileri göreve davet ediyoruz."

Engelliler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Bingöl İl Temsilcisi Bahattin Tuz ise, engellilerin  baskılara maruz kaldığını belirterek, şöyle konuştu: 

"Sadece engellilerin sorunu değil, Bingöllüler'in sorunudur. Kentte 7 grup ücretsiz kart kullanıyor. Ücretsiz kart kullanan 4 bin civarıdır. Bunlar içinde 1000 civarında engelli ücretsiz kartı var. Engelliler, sürekli bir baskı ve mobbing içinde. Bu 4 bin ücretsiz kart içerisinde neden hep engelliler azarlanıyor, anlamış değiliz. Acilen Belediye Başkanımızı göreve davet ediyoruz. Lütfen bu problemlerimizi çözün."