‘Erdoğan, Sırbistan ve Bosna’yı barıştırmaya çalışıyor’

‘Erdoğan, Sırbistan ve Bosna’yı barıştırmaya çalışıyor’

İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç arasında üçlü görüşme gerçekleşti.

İzzetbegoviç bu görüşme için ‘tarihi’ nitelendirmesinde bulunurken, Sırp lider Vucic Erdoğan’a, sarf ettiği çabalardan dolayı teşekkür etti.  Vucic, Boşnak lidere hitaben, “Sırbistan, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne saygı duyuyor ve bizim sizden ricamız, Dayton Barış Antlaşması uyarınca Bosna Hersek sınırları içinde bir devletçik olan Sırp Cumhuriyeti’ne de aynı şekilde davranılması” dedi.
Görüşmenin ana konusu, Türkiye’nin katılımıyla Balkanlarda hayata geçirilen altyapı projeleri oldu. Bosna medyası, İstanbul’da bir araya gelen tarafların, Sarayevo-Visegrad-Belgrad ve Sarayevo-Tuzla-Belgrad olmak üzere iki hızlı tren yolunun yapımı konusunda anlaşmaya vardığını bildirdi.

'ERDOĞAN GÖRÜŞMEYİ BALKANLAR'DAKİ OLAYLARIN GİDİŞATINI DEĞİŞTİRMEK VE KENDİ ETKİSİNİ KULLANMAK İÇİN DÜZENLEDİ'

    Sırp siyaset uzmanı Stevica Dedjanski, Erdoğan’ın Balkanlar için son derece önemli olan İslam dünyasının öne çıkan figürü olduğunu kaydederek, Sputnik’e açıklamasında bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Bu görüşme işte bu bağlamda incelenmeli. Erdoğan bu görüşmeyi, Balkanlardaki olayların gidişatını değiştirmek ve kendi etkisini kullanmak için düzenledi. Görüşmeye Sırbistan Cumhurbaşkanı’nın çağrılması şunu gösteriyor ki Türkiye, Sırbistan’ın şu anda bölgesel istikrar faktörü, tartışmalı konulara güç değil akıllı politika sayesinde etkisi olan ülke olduğunu anlıyor. Diğer yandan bu görüşme, Erdoğan ile Vucic arasında iyi kişisel ilişkilerin oluştuğunu da gösteriyor."