‘Erdoğan’a hakaret’te bugün: Gazeteciye ‘diktatör bozuntusu’ cezası

‘Erdoğan’a hakaret’te bugün: Gazeteciye ‘diktatör bozuntusu’ cezası

Sendika.org editörü Çağlar Özbilgin’e ‘Erdoğan’a hakaret’ suçlamasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Ceza ertelendi.

Özbilgin hakkında Halkın Sesi gazetesinin Mart 2016’daki sayısında ‘Diktatör bozuntusu’ sözleri nedeniyle ‘Erdoğan’a hakaret’ suçlamasıyla dava açılmıştı.

Sendika.org’un haberine göre davanın bugün İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görüldü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatı, yazıda “AKP, iktidarını sürdürebilmesinin biricik koşuluna dönüştürdüğü savaş ile aynı zamanda mezarını da derine kazıyor. Ne var ki gün, Saray’daki diktatör bozuntusunu mezarın içine itmeye geldiğinde buna aday çok özne var” ifadesi bulunduğunu, bunun hakaret içerdiğini öne sürdü.

TDK’lı savunma

Özbilgin de siyasal bir niteleme olan ‘diktatör’ kelimesinin TDK’da ‘yetkilerin tek elde toplanması’ anlamına geldiğini, bu haliyle ülkenin mevcut durumunu anlattığını, bu nitelemenin ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Özbilgin’in avukatı Ali Coşkun da gerek Venedik Komisyonu raporlarında gerekse AİHM’in ifade özgürlüğü ve hakaret suçlamalarına ilişkin kararlarında ‘TCK 299. maddesinin Ceza Kanunu’ndan çıkarılması’ yönünde görüş bildirdiğini hatırlattı.

Hakaret saydı

Mahkeme ifadenin ‘alenen hakaret’ olduğunu savunarak gazeteciye bir yıl iki ay hapis cezası verdi. Cezada indirime gidilerek 11 ay 20 güne indirildi. Daha sonra da hükmün açıklamasının geri bırakılmasına karar verildi.