Eski haber spikeri cezaevinde ölü bulundu

Eski haber spikeri cezaevinde ölü bulundu

Eski haber spikeri Alp Buğdaycı, Metris Cezaevi’nde ölü bulundu. Buğdaycı’nın ölüm nedeniyle ilgili inceleme sürüyor.

Alp Buğdaycı, Boğaz Köprüsü'nden atlayıp intihar eden yazar Metin Kaçan'la, 18 yıl önce Güneş K.'ya tecavüz edip şiddet uyguladıkları iddiasıyla yargılanmıştı.

ALP BUĞDAYCI KİMDİR?

Alp Buğdaycı, 21 Temmuz 1964'de doğdu. Halep’ten Antep’e göçeden ve sonra Diyarbakır’a yerleşen bir ailenin ikinci çocuğudur. İlk ve ortaöğrenimini Türkiye'nin değişik şehirlerinde tamamladı. 1980'de ailesiyle İstanbul'a geldi. 1981'de, haftalık müzik dergisi HEY'de muhabirliğe başladı. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü’nden mezun oldu. Marmara Ünv. İşletme, İ.Ü. Sanat Tarihi ve Marmara Basın-Yayın’ı bitiremedi ve bu okullardan atıldı.

1982-1985'de Ulusal Basın Ajansı'nda (UBA), United Press International’da (UPI), Türk Haberler Ajansı'nda (THA), Ekonomi, Belediye, İçpolitika ve Adliye muhabirliği yaptı. 1986'da haftalık YeniGündem dergisinde röportajlar yazdı. Edebiyat Dostları dergisinde, ‘Korkmaz Sönmez’ müstear adıyla yazdı. 1987'de haftalık GölgeAdam gazetesinde Gençlik Sayfası hazırladı 1988’de günlük Söz gazetesi Kültür-Sanat sayfasında kitap eleştirileri kaleme aldı. Aynı yıllarda, aç ve işsiz kaldıkça anketörlük yaparak Anadolu’yu gezdi.

1989'da sınav yoluyla TRT'ye “Redaktör Spiker” olarak girdi ve gazetecilik mesleğine, sesi ve seslendirmeyi de ekleyerek devam etti. TRT radyolarında spikerlik yaptı. TRT1’de yayınlanan Gökkuşağı programını hazırladı ve sundu. Diyarbakır radyosuna sürgüne gönderildi.

Özel televizyonların ilk haber spikerlerinden biriydi. Televizyonu bırakıp Sinema-Tiyatro-Edebiyat çalışmalarına ağırlık verdi. 1992-1995 arasında, Tekand Studio’da oyuncu olarak bulundu.1996'da yayınladığı “Kan Sıcak Akacak” romanı, yayımından 1 hafta sonra, “halkın ar ve haya duygularını rencide ettiği” gerekçesiyle yasaklandı; 6 ay hapis cezasına çarptırıldı; cezası, “aynı suçu yeniden işlememek”, yani metni yayınlamamak kaydıyla, paraya çevrildi. İzleyen yıllarda yazdığı kitapları basacak bir yayınevi bulamadı. Hayatını reklam ve tanıtım metinleri yazarak ve dublaj yaparak kazandı.

Metin Kaçan ile birlikte Güneş K. isimli kadına tecavüz ve işkence ettikleri gerekçesiyle yargılandılar, ceza aldılar. Televizyon sunuculuğunu bıraktıktan sonra yeniden gazeteciliğe dönen Alp Buğdaycı, uzun yıllar Atlas Dergisi’nde seyahat yazıları yazdı. Bu dergi için, Romanya, Bulgaristan, İran, Hollanda, Almanya, Ukrayna gibi ülkelere ve Türkiye'nin başta dağları olmak üzere birçok bölgesine uzun yolculuklar yaptı. Bütün bu yıllar içinde, değişik dergi ve gazetelerde, röportaj, makale ve denemeler yayınladı.

Buğdaycı, 2001 yılında spikerlik mesleğine geri döndü. Ama bu kez ekranda değil, mikrofonda. Seslendirme Sanatçısı olarak sürdürdüğü meslek hayatı boyunca sayısız belgesel, reklam, tanıtım ve TV programı seslendirdi. Yönetmenliğini yaptığı, 2007 tarihli “Şehrin Arka Yüzü: Tarlabaşı” belgeseli, İZ TV’de ekrana geldi.