Gezi iddianamesinde bazı kritik isimler ayıklanmış!

Gezi iddianamesinde bazı kritik isimler ayıklanmış!

Can Dündar, Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora gibi isimlerin yer aldığı Gezi iddianamesinde bazı kritik isimlere yer verilmediği öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gezi iddianamesinde, kritik isimlere yer verilmemesi dikkati çekti. Sırbistan’da kurulan Otpor ile Gezi olayları arasındaki bağı kuran “analiz raporu” iddianamede yer almasına rağmen, raporda imzası bulunan ve cemaat soruşturmasından tutuklanan emniyet müdürünün ismi iddianameye konulmadı. İddianamede, sanıklarla ilgili konuşma kayıtlarına yer verilmesine rağmen AKP’li Fatma Benli’nin Gezi döneminde STK’larla yaptığı görüşmelere ilişkin bilgileri içeren kayıtlar da iddianameye konulmadı.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, 16 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Gezi iddianamesi, 2013’te, sonradan cemaat soruşturmalarında adı geçen savcı ve polis müdürlerince başlatılan soruşturma kapsamında hazırlandı. Sanıklar hakkındaki dinleme kararları, cemaat soruşturmasında ismi geçince kaçan firari savcı Muammer Akkaş’ın talebiyle çıkartıldı. Otpor ile Gezi arasında bağlantı kuran, Gezi’yi iş insanı Osman Kavala’nın finanse ettiğini belirten, Mehmet Ali Alabora’nın Mi Minör adlı oyunuyla halkın galeyana getirilmek istendiğini içeren fezlekeyi ise yine savcının talebi doğrultusunda FETÖ soruşturmasından tutuklanan Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç hazırladı.

İstanbul Başsavcılığı, cemaatçi savcı ve polislerin açtığı soruşturma kapsamında hazırlandığı eleştirilerine yanıt olarak, “2016’da deliller yeniden kıymetlendirilmiştir” ifadesini iddianameye koydu. Buna karşılık, iddianamede yer alan unsurların, daha Gezi sürerken bazı yazarlar tarafından dile getirildiği, savcılığın bunun üzerine soruşturma başlattığı, aynı iddiaların iddianamede de yer aldığı anlaşıldı.

AYIKLANAN İSİMLAR 

Buna karşılık, iddianamede bazı isimlerin olmadığı ortaya çıktı. İddianameye konulan “Analiz” raporu, Otpor ile Gezi arasında bulunduğu iddia edilen bağlantıları içeriyor. Buna karşılık, raporu yazan eski KOM müdürü Mehmet Yeşilkaya’nın ismine iddianamede yer verilmedi.

İddianamenin eklerinde sanıkların birbiri arasında yaptıkları konuşmalar da yer alıyor. Bu konuşmalardan AKP’li Fatma Benli’nin o dönem STK’ları dolaşarak Gezi ile ilgili sorular yönelttiği, eleştirileri dinlediği ve ayrıntılı not aldığı anlaşılıyor. Görüşülen isimlerden bazıları Gezi iddianamesinde sanık olarak yer almasına ve konuşma kayıtları ayrıntılı biçimde aktarılmasına rağmen Benli ile ilgili kısımlar da iddianameye girmedi.

Bu durum, sanık avukatlarının da tepkisine yol açtı. Avukat Aslı Kazan, sosyal medya hesabından, “Gezi iddianamesinin dayanağı ‘Analiz’ raporunu hazırlatan, iddianamede ismi gizlenen kişi eski KOM müdürlerinden Mehmet Yeşilkaya. Kendisi terör örgütü üyeliğinden tutuklanmış ama hazırlattığı rapor suçun dayanağı. Olacak şey değil…Gezi iddianamesi FETÖ’cü polis fezlekesinin kopyasıdır. Savcılık, ‘yeniden kıymetlendirme yapılarak örgüt militanlarının soruşturma üzerindeki etkisi ortadan kaldırıldı” diyor. Kıymetlendirme? Mesela ek klasörlerden anladığımız AKP milletvekili Fatma Benli’nin adının çıkartılması mı?” paylaşımında bulundu.