Hastanenin ‘mükemmel raporu’ verdiği çocuk yüzde 88 engelli çıktı

Hastanenin ‘mükemmel raporu’ verdiği çocuk yüzde 88 engelli çıktı

Diyarbakır’da, 2013 yılında hamileliği boyunca gittiği özel hastanede, bebeğin kalbi durunca hemen ameliyata alınan Rojda Teyhun’nun dünyaya getirdiği erkek çocuğun Serebral Palsi hastası olduğu ortaya çıktı. Anne karnında geçirdiği beyin felci nedeniyle hayata yüzde 88 engelli olarak başlayan çocuğun ailesi, doğumda ihmal olduğunu öne sürüp, hastane ve doktor hakkında 4 milyon liralık tazminat davası açtı.

Rojda Teyhun, gebelik sürecini Doktor Z.S.C.’nin kontrolünde geçirdi. Doktor tavsiyelerine göre sağlıklı bir hamilelik süreci geçiren Teyhun, gebeliğin 39’uncu haftası olan 1 Mart 2013 sabahı, sancıları artınca hastaneye gitti. Hastaneye yatan Teyhun, doğum süreci uzadığı için iddiaya göre sezaryen talebinde bulundu. Talebi reddedilen Teyhun, saat 17.00’ye kadar bekletildikten sonra, bebeğin kalp atışlarının durduğu tespit edilince, acilen doğuma alındı. Normal doğum yaptırılan Teyhun, bir erkek çocuk dünyaya getirirken, Muhammed Mustafa adı verilen bebeğin solunum sıkıntısı çektiği tespit edildi.

Sezaryen yapılmadığı için doğum sırasında uzun süre beynine oksijen gitmeyen ve beyin felci olarak bilinen ‘Serebral Palsi’ hastası olarak dünyaya gelen bebek, canlandırma ünitesine alındı. Durumu kötü olduğu için başka hastaneye sevk edilen bebek, 27 gün yoğun bakımda kaldı. Sevk edildiği hastanede bebeğe, oksijensizliğe bağlı beyin hasarı ön tanısı kondu.

Doğumdan sonra hazırlanan ve bebeğin hayattaki ilk testi olan apgar skorlamasında, durumu ‘mükemmel’ anlamına gelen ‘10/10’ olarak raporlanan ve taburcu edildiği belirtilen Teyhun’un, apgar skorunun aslında yazılanın aksine düşük olduğu tespit edildi. Malatya İnönü Üniversitesi’nden alınan roparda ise Teyhun’un yardım, mekanik destek ve yardımcı cihaz olmadan ayağa bile kalkamadığı ve yüzde 88 ağır engelli olduğu kaydedildi.

Çocuklarının beyin felçli doğmasından özel hastane ve doktoru sorumlu tutan Teyhun ailesi, doktor Z.S.C. hakkında 4 milyon liralık tazminat davası açtı.