HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'e 20 bin lira tazminat

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen'e 20 bin lira tazminat

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen'in, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vererek, Bilgen'e net 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

"6-7 Ekim olayları" kapsamında HDP'nin sosyal medya hesabından üyesi olduğu MYK adına yapılan çağrı nedeniyle suçlanan Ayhan Bilgen, hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 31 Ocak 2017'de tutuklandı. Bilgen hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olma, suç işlemeye tahrik etme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etme" suçlarından kamu davası açıldı.

Davaya bakan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince, 8 Eylül'de tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Bilgen, "olayda kuvvetli suç şüphesinin veya suç işlediğine dair somut bir delilin olmadığını" iddia ederek, tutuklu bulunduğu sürede kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Bilgen, başvuruda suça konu paylaşımların yapıldığı gün gerçekleştirilen MYK toplantısına katıldığına veya bu MYK toplantısında suç işleme çağrısı yapıldığına yönelik bir karar alındığına ilişkin herhangi bir tespit veya araştırmanın soruşturma makamlarınca yapılmadığını ileri sürdü.

100 bin lira manevi tazminat talep eden Ayhan Bilgen, hakkındaki tutuklama tedbirinin, "suçların önlenmesi amacıyla değil, HDP mensubu bir milletvekili olarak siyasi faaliyetlerini engelleme ve muhalefetin susturulması amacıyla uygulandığını" iddia etti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugünkü gündem toplantısında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın bireysel başvurusunun ardından Bilgen'in bireysel başvurusunu da karara bağladı.

Genel Kurul, Bilgen'in, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vererek, Bilgen'e net 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.