İGC Yönetim Kurulu, kentteki kurumların basın danışmanları ile buluştu

İGC Yönetim Kurulu, kentteki kurumların basın danışmanları ile buluştu

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İzmir'de çeşitli kurumlarda görev yapan basın danışmanları ile dayanışma yemeğinde bir araya geldi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Lokali'nde gerçekleşen yemekte, basın sektöründe yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

İGC Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, Genel Sekreter Kenan Çimen, Yönetim Kurulu üyeleri Dilek Gappi, Hakan Dirik, Murat Attila, Gaye Karadağ, Sadık Uçar, Gökmen Küçüktaşdemir'in de yer aldığı toplantıda konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen, yerel basının önemine dikkat çekerek, İzmir basınına tüm şehrin dinamiklerinin sahip çıkması gerektiğini söyledi. Dikmen, “İzmir'de yerel yönetimler yerel basını elinden geldiği kadar desteklemeye çalışıyor. Bu dayanışmanın büyümesini istiyoruz. Sadece yerel yönetimlerin değil kentin tüm dinamikleri, odalar, borsalar, büyük şirketler, sivil toplum kuruluşlarının yerel basına sahip çıkması çok önemli” diye konuştu.

Ayrılan bütçe artırılmalı

İGC Yönetim Kurulu Üyesi Murat Attila da, yerel basına katkı için neler yapılacağını İGC Meslek Platformu'nda çalıştıklarını belirterek, “İzmir medyasının en önemli sorunu ekonomik girdiler. Türkiye'nin 3. büyük şehri ne yazık ki reklam ve tiraj açısından yerel basınına gerektiği kadar sahip çıkmıyor. Bunun nedenleri ve çözüm yolları için çalışıyoruz. Hedefimiz şehrin dinamiklerinin yerel medyaya sahip çıkmasını sağlamak. Bunu proje halinde kentin önde gelen kanaat önderleri, ticari kurumlar, odalar, borsalar, sivil toplum kuruluşları ve sendikalara sunacağız. Yerel medyanın desteklenmesi konusunda basın danışmanı arkadaşlarımızın iyi niyetle büyük çaba harcadıklarını biliyoruz. Ancak onların da bu konuda ciddi sıkıntıları var. Basın danışmanı arkadaşlarımızın sorunları ve çözümü için ortak akılla hareket ederek bir çalışma yapmak istiyoruz. Bu sorunların çözümü için yetkili kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapacağız” dedi.

İzmir'in sesi gür çıksın

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Basın Danışmanı Murat Özken de, yerel basına güç vermek adına bu toplantıyı yapmayı planladıklarını anlatarak, “Son dönemde yerel basında çok ciddi bir mali kaynak eksikliği var. Ayakta durmaya çabalıyorlar. İzmir'in sesi gür çıksın, yerel basını yaşasın. Yerel basın, İzmir'deki tüm kuruluşların sesi kulağı durumunda. Onları yaşatamazsak basın danışmanlığının içi boş olacak. Danışmanlık yapılan kurum ile ilgili haber servis edeceğimiz mecralar daralıyor bir müddet sonra yok olacak. Yerel basın uzunca bir dönemdir dişsiz tırnaksız. Etki sergileyemiyor. O etkiyi sergilemesi için de bir adım atmasını istiyoruz” dedi.

Çantacı uyarısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Reşat Yörük, gazetecilik dışında iş yapan bazı isimlerin medya sektöründe pazar payı görerek sektöre girdiğini bu durumun meslek açısından büyük handikap olduğunu söyledi. Gazetelerin kes, kopyala, yapıştır mantığından çıkması gerektiğini de belirten Yörük, “Burada rant görüp işi olmadığı halde basın sektörüne girenler insanın zoruna gidiyor. Bu isimler 'gazeteciyim' diye dolanıyor. Mesleki itibar elden gidiyor. Çantacılardan bu mesleğin kurtulması lazım” dedi. Kurumların gazetelerin tirajlarına katkı sağlamasının da önemine dikkat çeken Yörük, “4 yıl önce sendikalar ile yapılan anlaşma ile tüm çalışanlara bir yerel bir ulusal gazete alım anlaşması yaptık. Ancak ne yazık ki ülkemizde okuma alışkanlığı çok yok. Kurumların yerel gazetelerin tirajının artması konusunda teşvik edici uygulamalar yapması yararlı olur” ifadelerini kullandı.

Gazeteler kente sırtını dönmemeli

Konak Belediyesi Basın Danışmanı Fırat Soylu, “Gazeteler kente sırtını dönmemeli” derken, Urla Belediyesi Basın Danışmanı Macit Sefiloğlu, yaşanan sorununun belediye başkanlarına anlatılabileceğini belirterek, “İlanların özellikle istihdam yaratan yönelmesinin önemine dikkat çekmeliyiz. Tek kişilik ilan isteme girişimleri arttı. Saygın olan gazetecileri de eziyorlar. Belediyeler olarak hepsini karşılayamadığımız için çok büyük sıkıntı içindeyiz. Hak etmeyenle hak eden arasında ilişki kuramıyorsunuz. İstihdam yaratan kurumları öne çıkartırsanız kendi çalıştığımız yerlerde 'doğru yerler buralar' diyebiliriz” dedi.

TGS İzmir Şube Başkanı Halil Hüner, en büyük sorunlarının bürokratik kademeye 'gazeteci kimdir' sorusunun yanıtını gösterememek olduğunu belirterek, gazetecilik mesleğini yürütenlere oda kurma yetkisinin verilmediğini söyledi.

İGC Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Gappi de yapılan toplantının önemli bir ilk adım olduğunu belirtti. Gappi, “Sektörde yaşanan sorunlarla ilgili farkındalık yaratmak için bu toplantıyı düzenledik. İGC bünyesinde kurulan Meslek Platformu'nda konunun farklı yönleriyle ele alacağımız toplantılar devam edecek. Mesleğimizde nasıl bir etik anlayış olmalı? Kriter ne olmalı? Bu gibi konularda tüm bileşenlerimizin katkılarıyla kriterler belirleyebiliriz. Tüm bu niyetlerin kurumsallaştırılması gerekir. Neler yapabileceğimizi madde madde somuta dökeceğiz” dedi.