İranlı nükleer müzakereci casusluktan 5 yıl hapis cezası aldı

İranlı nükleer müzakereci casusluktan 5 yıl hapis cezası aldı

İran ile Batı ülkeleri arasında 2 sene önceki nükleer uzlaşıda İran'ın müzakere ekibinde yer alan Abdülresul Dorri Isfahani casusluk suçlaması ile 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansında yer alan haberde, casusluk suçlamasıyla hapis cezası alan nükleer müzakerecinin adı yer almadı.
Ancak Associated Press (AP), hakkında cezai suçlama bulunan tek nükleer müzakerecinin İran-Kanada çifte vatandaşı olan Abdülresul Dorri Isfahani olduğunu belirtti.

Tasnim'in haberinde "Daha önce gözaltına alınan ve kefaletle serbest bırakılan, nükleer müzakere ekibi üyesinin mahkumiyeti Tahran'deki temyiz mahkemesince doğrulandı. Bu kişi 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı" dendi.

Ağustos 2016'da İran'daki muhafazakar kanada yakın haber ajansları, nükleer uzlaşı kapsamında İran'a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasına odaklanan paralel heyette yer alan Isfahani'nin gözaltına alındığını daha sonra da kefaletle serbest bırakıldığını duyurmuştu.

Konu hakkında Birleşmiş Milletler'deki İranlı yetkililerden ya da Kanadalı yetkililerden bir açıklama gelmedi.

Isfahani, 1979'da İran İslam Devrimi'nin ardından İran ile ABD arasında devrim öncesi yapılan askeri anlaşmalar konusundaki ihtilafları çözmek için Lahey'de görev yapmıştı.

Isfahani ayrıca İran Merkez Bankası Başkanı için de danışmanlık görevi yürütmüştü.