İsmail Kahraman: Türkiye, İdlib'i Astana’daki müzakerecilerle koordine etti

İsmail Kahraman: Türkiye, İdlib'i Astana’daki müzakerecilerle koordine etti

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Ankara’nın İdlib operasyonunu Astana’daki diğer müzakereci ülkelerle koordine ettiğini belirtti.

Rusya'nın Saint Petersburg kentinde Parlamentolararası Birlik (PAB) Genel Kurulu'na katılan Kahraman, İdlib konusunda yöneltilen soruya, “Evet, bu adım diğer ülkelerle koordine edildi. Bu adım, Astana sürecinin devamı niteliğinde atıldı. Bu ortak bir karar” yanıtını verdi.
Kahraman, “Türkiye, Rusya ve İran Astana’da bir araya geldi ve Suriye ile ilgili garantör ülkeler olarak ortak bir karar aldı. Suriye’de gerilimi azaltma bölgeleri kurarak ülkedeki gerilimi düşürme ve toprak bütünlüğünü sağlama konusunda ortak bir plan mevcut. Suriye’deki ihtilaf 7 yıldır sürüyor. Gerilimi düşürmek ve bu ihtilafa son vermek önemli. Dolayısıyla bunun sağlanması için alınan tedbirler aslında normal tedbirlerdir ve bu adımlar atılmaya devam edilecek” ifadelerini kullandı.

Suriye Parlamentosu Sözcüsü Hammude Sabah bugün PAB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Suriye Parlamentosu Türk güçlerinin herhangi bir ön koşul olmaksızın çekilmesini talep ediyor" ifadelerini kullanmıştı. Türkiye'nin İdlib operasyonunun Astana barış görüşmelerinde ele alınmadığını vurgulayan Sabah, operasyonun uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtmişti.

‘ABD İLE DİPLOMASİ KRİZİ GEÇİCİ’

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Washington ile Ankara arasındaki diplomasi krizinin geçici olduğunu ve ülkelerin arasındaki ortaklık ilişkilerine zarar verilmeden sonuçlandırılacağını belirtti.

Kahraman, “Bunun kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulacak geçici bir ihtilaf olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

TBMM Başkanı Kahraman, “Türkiye ve ABD müttefik iki ülke. NATO çerçevesinde ortak hareket ediyorlar. Türkiye ve ABD küresel barışın ve istikrarın sağlanması konusunda birlikte çalışıyorlar. Bu nedenle konu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler söz konusu olana kadar çözülecek” ifadelerini kullandı.