İzmir kokuyor

İzmir kokuyor

Başbakan Binali Yıldırım ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim bölgesi İzmir’de en basit sorunlar bile yıllardır çözüm bekliyor. Yaz sıcaklarının bastırmasıyla, İzmir Körfezi’nde lağım kokusu iki yıl sonra yeniden başladı.

YURT Gazetesi-Serkan GÜLER/ Bornova-Alsancak arasında bulunan Meles Çayı’nın atık ve kanalizasyon kokusu tüm şehri esir aldı. İzmirliler dayanılmaz ağır koku karşısında isyan etti. Büyükşehir Belediyesi ve İl Çevre Müdürlüğü’ne şikâyet telefonları yağıyor. İzmir’de şehir merkezinde bulunan Meles, Arap ve Bostanlı derelerinin denize döküldüğü yerlerden ağır lağım kokuları çevreye yayılıyor. İzmir yine bir klasiğini yaşıyor ve lağım kokuları İzmirliler’in burunlarının direklerini kırıyor. Yetkililer çalışmaları sürdürüyoruz derken, kent merkezinde yaklaşık 20 gündür süren koku istilası İzmir’i yaşanmaz hale getiriyor. İzmir'in lüks semtlerinde Alsancak ve Bostanlı da bu kokudan nasibini alıyor.

Milyonlar harcandı yine kokuyor


Alsancak, Salhane ve Halkapınar'da otobüs duraklarında beklerken kokudan duramayan vatandaşlar, “Sadece duraklarda veya dışarıda rahatsızlık değil; yazın evimizde pencereleri açamıyoruz. Kokudan dolayımidemiz bulanıyor.  Dayanılacak gibi değil. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları doğru ve yeterli değil. Koku gittikçe artıyor” diye isyan ettiler. Meles Deresi ile Manda Çayı’nın denizle birleştikleri ve dere yatağı ile denizin iç içe girdiği ağız kısımlarının ıslah edilmesi, yeşil alan ve çevre düzenlemesi çalışmaları yaklaşık 4.5 milyon dolara mal oldu. Harcanan trilyonlara ve yapılan tüm ıslah çalışmalarına rağmen İzmir Körfezi yine de kokudan geçilmiyor.

İzmir’i kokuya boğan Meles Çayı

Meles Çayı, Kadifekale eteklerinden geçerek yağışlı aylarda yüksek ve çalkantılı bir debi ile denize kavuşur. Bu çay ‘Kemer Çayı’ veya ‘Kervan Köprüsü Çayı’ diye anılıyor. Yatağı yaz aylarında kuruyor.

Antik çağ kaynaklarında Meles’in çok kısa olduğu ve kaynaklarından çıkışından hemen sonra bir göl oluşturarak
gözle görünür bir mesafe içinde denize döküldüğü tarif edilmiş. Ancak Halkapınar kaynağında mağara bulunmazken, günümüz Meles Çayı kaynağı yakınında bir mağara mevcut. Buca’nın önemli ziyaret yerlerinden birini oluşturan ‘Homeros Mağarası’ Roma İmparatorluğu döneminden kalma ve günümüzde Kızılçullu olarak adlandırılan su kemerlerinin yakınında. Tarihi Meles Çayı’na denk geldiği öne sürülmüş üçüncü akarsu ise Bayraklı'dadır. Yakın geçmişte ‘Homeros Vadisi’ şeklinde düzenlenen alan Bayraklı Çayı havzasının arkalarındadır. Meles aynı zamanda Tylonid hanedanından bir Lidya kralının adı (büyük ihtimalle M.Ö. 8’inci yüzyıl).