Kadının en büyük sorunu

Kadının en büyük sorunu

KADİR Has Üniversitesi’nin her yıl gerçekleştirdiği ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2018 yılı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde kadınların en büyük sorunu yüzde 61 ile ‘şiddet’ oldu. Bu oran 2016’da yüzde 53, 2017’de ise yüzde 55’ti. Şiddeti sırasıyla ‘eğitimsizlik’ ve ‘işsizlik’ sorunları izlerken, dördüncü sırayı ise ‘sokakta baskı ve taciz’ aldı.

Şiddetin bu yıl da en büyük sorun olduğunu belirten Doç. Dr. Mary Lou O’Neil, “Bu üzücü bir sonuç. Çünkü toplumda işsizlik ve eğitimsizlik, kadınlar için bir problem olarak algılanmıyor. Oysa eğitim bence en önemli problemlerden biri çünkü şiddet buna bağlı. Refah seviyesi düşük, eğitimsiz kadınlar daha fazla şiddet görüyor. O yüzden bunların hepsi birbirine bağlı. Kadınların sorunları için daha geniş bir bakış açısı olması gerekiyor. Bunun dışında toplumda yeni bir kadın rolü oluşuyor. Bu da ‘süper kadın’ rolü” diye konuştu.

Resmi nikahın imamlar veya müftüler tarafından kıyılmasına ilişkin düzenleme konusunda, erkekler kararsız kalırken, kadınlar ağırlıklı olarak ‘hayır’ yönünde oy kullandı.

Erkeklerin yüzde 49’u ‘hayır’, yüzde 51’i ise ‘evet’ dedi. Kadınların yüzde 64’ü ise ‘hayır’ diyerek bu yetkilendirmeyi onaylamadıklarını gösterdi.