Kamunun denetimi ABD’li şirkete teslim edildi

Kamunun denetimi ABD’li şirkete teslim edildi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı ile kurulan ve kamu denetimi ile yetkilendirilen Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için ABD’li McKinsey şirketi ile anlaştıklarını duyurdu. Ekonomi yazarı Ümit Akçay, “Kamu adına denetim işlevini Sayıştay ve TBMM’nin yürütememesi, kamuya açık olmayan bilgilerin bir firmayla paylaşılması ve daha önemlisi devletin dönüşümünü bu firma üzerinden yürütmesi devlet krizinin ne boyuta geldiğini gösteriyor” dedi.

Saray iktidarının yeni rejime meşruluk kazandırma ve ekonomik krize çare arama amaçlarıyla çıktığı ABD ve Almanya turunun ilk ayağı tamamlandı.

Sendika.org'da yer alan habere göre, ABD seferinde Donald Trump ile ayaküstü görüşme ve rahip Andrew Brunson’un yakında salıverileceği iddiası dışında pek bir gelişme gündeme gelmezken; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dikkat çekici bir adım attı.

Albayrak, Yeni Ekonomi Programı kapsamında hedef ve sonuçların denetimi için kurulan ve 16 bakanlıktan temsilcinin yer aldığı Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışmaya karar verdiklerini duyurdu.

“IMF anlaşması yapmadan yapmış gibi yapmak”
Ekonomi yazarı Ümit Akçay, Kriz Notları’ndaki yazısında kararı şöyle yorumladı:

Bunun anlamı şudur: Türkiye’deki kurumlara ve siyasi iradeye yurtdışındaki güven o kadar düşük ki, ekonomi yönetimi IMF’ye gitmeden bu ‘güven krizini’ aşmak için ABD’li bir danışmanlık firmasıyla çalışmak zorunda kaldı. Bu sayede, bir IMF anlaşması yapmadan yapmış gibi yapmanın yolu bulunmuş oldu.

“DEVLET KRİZİ DERİNLEŞİYOR”
Akçay’ın yazısında dikkat çektiği daha önemli nokta ise kamu adına denetimin bir ABD’li şirkete verilmesinin rejim için anlamı oldu:

Kamuya açık olmayan bilgilerin bir özel firma ile paylaşılması ve daha da önemlisi devletin dönüşümü projesini bu firma üzerinden yürütülmesi için ‘yeni bir kozmik odaya girilme’ durumu olduğunu söylemek belki iddialı olur. Ancak her halükarda bu anlaşmanın detayları derhal açıklanmalı.

Eskiden, kamu reformu ve devletin dönüşümü tartışmasını, Devlet Planlama Teşkilatı’nın hazırladığı (YEP gibi değil, gerçek planlar!) planlarından, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü tartışma metinlerinden, TÜSİAD raporlarından takip ederdik. Belli ki bundan sonra McKinsey raporlarını okuyacağız!

Kamu adına denetim işlevini yapan Sayıştay gibi kurumların ve TBMM’nin işlevsizleştirilmesi ve daha kötüsü bunların yerine henüz bir şey konulamaması, Türkiye’deki devlet krizinin ne boyuta geldiğini gösteriyor.