Kaplan: Cemevine idrar yapılması ahlaksızlık

Kaplan: Cemevine idrar yapılması ahlaksızlık

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gani Kaplan, Armutlu Cemevi’ne ayakabıyla giren ve idrarlarını yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Kaplan, “Güvenlik güçlerinin cemevine idrarını yapması fütursuzca, ahlaksızca ve alçakça bir tutum ve davranıştır” dedi. 

Pirha.net'te yer alan habere göre; İstanbul PSAKD Armutlu Cemevi’ne polis baskınını ve Şube Başkanı Yıldırım’ın gözaltına alınıp tutuklanmasını protesto etmek için Meclis Dikmen kapısı önüne CHP’li ve HDP’li milletvekilleriyle giden Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin yapmak istediği basına açıklamasına polis dün müdahale etti.

“MECLİS ÖNÜNDE POLİS ABLUKASIYLA KARŞILAŞTIK”

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaplan, PSAKD olarak aldıkları karar doğrultusunda meclis önünde açıklama yapmak istediklerini ancak polisin açıklama yapılmasını engellediğini söyledi.

Ankara’nın kapalı bir sıkıyönetimle yönetildiğini öne süren Kaplan, meclis önüne gittiklerinde polis ablukası ile karşılaştıklarını belirtti.

Yapılmak istenen açıklamaya CHP’li ve HDP’li vekillerin destek vermesinin etki yarattığını söyleyen Gani Kaplan, her ne kadar devlet Alevilere basın açıklaması yaptırmasa da eylemin amacına ulaştığını kaydetti.

Öte yandan Armutlu Cemevi’ne yapılan polis baskınına da değinen Kaplan, “Polisin saldırısından, arama tarama yapmasından ziyade bizim orada polisin tutum ve davranışlarına dair itirazımız var. Yani bir ibadethaneye girdiğiniz zaman o ibadethanenin kurallarına göre hareket etmek durumundasınız. Kaldı ki ben yakın tarihimizi söyleyeyim. Polisin şimdiye kadar ayakkabılarıyla bir camiye girip arama, tarama yaptığını ne gördüm, ne de duydum” ifadelerini kullandı.

“AHLAKSIZCA BİR DAVRANIŞTIR”

Cemevlerinin Alevilerin kutsal mekanları olduğunu vurgulayan Kaplan, cemevine giren her Alevinin inancı gereği eşiği öperek içeri girdiğini ve Alevilerin mahremiyet yeri olduğunu kaydetti.

Polisin cemevine ayakkabılarıyla girmesine tepki gösteren Gani Kaplan, “Güvenlik güçlerinin cemevine idrarını yapması fütursuzca, ahlaksızca ve alçakça bir tutum ve davranıştır” dedi.

“POLİSLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Kaplan, PSAKD olarak bu konu hakkında suç duyurusunda bulunup orada görev anında olan ve oradaki operasyona katılan tüm polisler hakkında soruşturma yapılmasını ve yargı önüne çıkartılması için gerekli başvuruları yapacaklarını ifade etti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kaplan,”Camiler, kiliseler, sinagoglar, havralar,  ibadethanelerdir. Bunlar ne ise, inancı ne ise o inanç sahiplerinin gözlerinde ne kadar kutsal ise Alevilerin için de cemevleri kutsaldır. Cemevleri de Alevilerin ibadethanesidir ve kutsallarıdır” dedi.

Kaplan, Alevilerin kutsal mekanlarına saldırılmasını asla kabul etmediklerini vurguladı.