Kentsel dönüşümde ‘rant’uyarısı: Kanmayın

Kentsel dönüşümde ‘rant’uyarısı: Kanmayın

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Ayazağalı kadınlarla bir araya geldiği ve sorunlarını dinlediği toplantıda imar planları ve kentsel dönüşüm konusunda halkı yanlış bilgilendirerek rant sağlamaya çalışan kesimler olduğunu belirtti. “Sizi kandırmaya çalışanlara itimat etmeyin” diyen Genç, “Bu insanlara kanmamanız gerekiyor. Yoksa bugüne kadar atılan adımların hepsi boşa gider. Her şey sizin elinizde. Büyük bir çabayla elimizden alınan hakkı geri aldık” dedi

Maslak'ın komşu mahallelerinde olan değişim ve dönüşüm sürecinden etkilendiği gibi inşaat devlerinin de hedefinde. Ayazağa'da 90 sokak bulunuyor. Nüfusu 33 binin üzerinde olan Ayazağa Mahallesi’nde 2981 sayılı Yasa’ya göre, elinde tapu tahsis belgesi olan vatandaşlara tapuları verildi. Sarıyer Belediyesi tarafından başlatılan çalışma kapsamında ilk etapta 105 adet parselin tapu verilmişti. Bu çalışmayla 500’ün üzerinde aile metrekaresini 250 TL’den tapusunu aldı.

DEV FİRMALAR BÖLGEDE

Tüm bu gelişmelere rağmen bölgede rant endişesi sürüyor. Bölgede 1/1000'li imar planının onaylanmasından sonra 4 dönümlük ada bazında yaklaşık yüzde 50 emsal artışı sağlandı. Daha önce 2.20 olan emsal yeni planla 3.30'a çıktı. Bu emsal artışıyla birlikte kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitlerin bölgeye daha çok ilgi göstermesini sağladı. Mashattan, My Home, Eclipse, Vadistanbul gibi dev bütçeli projelerin olduğu bölgede emlak fiyatları artış gösterdi. Dev inşaat firmalarının bölgeye yarımları ise milyon dolarlarla ifade ediliyor. Daire fiyatları bir yılda yüzde 50 oranında artış gösteriyor.