Kırmızı ette tanzim tartışması

Kırmızı ette tanzim tartışması

Türkiye'de gündemden düşmeyen tanzim satış noktaları ile ilgili kırmızı et üreticileri de harekete geçti. Üreticiler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek kırmızı et için tanzim satış noktaları kurulmasını istemeyi planlıyor. Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise halihazırda zincir marketlerde ucuza et ve kıyma satıldığını belirterek, "Türkiye'yi büyük işletmelere teslim ettiler, aile işletmelerini bitirdiler" dedi.

Türkiye’de meyve sebze fiyatlarının yükselmesi sonucu tanzim satış uygulaması başlamıştı. Bir çok vatandaş ucuza sebze meyve almak için tanzim satış noktalarında kuyruğa giriyor. Tanzim satışların şimdi de kırmızı et için yapılması gündeme geldi. Üreticiler taleplerini iletmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istiyor.

YALÇINDAĞ: AİLE İŞLETMELERİNİ BİTİRDİLER

Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ konu hakkında sozcu.com.tr’ye açıklamalarda bulundu. Yalçındağ, zincir marketlerde satışı yapılan ucuz kıyma ve eti kastederek “Zaten 20 bin noktada paket içerisinde satılıyor. Daha ne yapacaklar?” dedi.

Kasaplar ortadan kalkarsa büyük marketlerin ilk olarak üreticiyi boğacağını söyleyen Yalçındağ, “Türkiye’de yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi üretim modelini değiştirmektir. Fason modelden geleneksel üretime geçilmelidir. Dünyada genellikle aile işletmeleri var. Şu anda karkas ette fiyatlar 29-30 TL bandında. Bizim kasap dükkânlarında işletme maliyeti ve KDV dahil edildiğinde fiyatlar 45-50 lira oluyor. Sadece 10 TL işletme maliyeti var. Türkiye’yi büyük işletmelere teslim ettiler, aile işletmelerini bitirdiler.” dedi.

“SADECE BÜYÜKBAŞ İLE ET PROBLEMİ ÇÖZÜLEMEZ”

Yapılması gereken en önemli şeyin Türkiye’de üretimi istenilen noktaya getirmek olduğunu söyleyen Başkan Fazlı Yalçındağ, “Sadece büyükbaş ile Türkiye’nin et problemi çözülmez. Küçükbaş üretimin de teşvik edilmesi lazım. Bunlar yılın 10 ayı meralarda olan hayvanlar. Tüketim açısından da daha sağlıklı. Biri sadece verileni yiyen diğeri ise beğendiğini yiyen hayvanlar. Bunu söyleyenlere önerim bir kasap dükkânı açsınlar ve işletmeyi denesinler.” ifadelerini kullandı.

KIRMIZI ET ÜRETİMİ AZALDI

TÜİK tarafından açıklanan Kırmızı Et Üretim İstatistikleri Ekim-Aralık 2018 verilere göre Türkiye’de toplam kırmızı et üretimi kurban bayramının gerçekleştiği bir önceki çeyreğe göre yüzde 23,5, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,1 oranında azaldı.

Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 185 bin 324 ton olarak gerçekleşti.

Sığır eti üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 21,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,8 oranında azaldı.

Koyun eti üretimi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 37,3, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 31,2 oranında azaldı.