Müftülük nikahına Edirne'deki kadınlardan tepki geldi!

Müftülük nikahına Edirne'deki kadınlardan tepki geldi!

Edirne'de Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği üyeleri il ve ilçe müftülerine resmi nikah kıyabilmeleri için yapılacak yasal düzenlemeye tepki gösterdi.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şube üyesi yaklaşık 30 kadın, il ve ilçe müftülerine resmi nikah kıyabilmeleri için yapılan yasal düzenlemeye 'anayasaya aykırı' olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. Trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi üzerinde toplanan kadınlar adına konuşan Nebahat Çavuş, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesiyle kadın haklarının elinden alınacağını söyledi. Çavuş, "Vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak, daha kolay ver seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak olduğu iddia edilmektedir. Bugüne kadar evlendirme işlerinde sıkıntı olduğuna dair bir yakınma söz konusu değildir. Yapılmak istenen laik hukuk düzenine ve kadının insan haklarına saldırıdır. Din görevlilerine yetki verilerek, imam nikahı ve resmi nikahı bir arada yapmak gibi nedenlerle, evlendirme için, din görevlilerin zamanla tek yetkili olması hedeflenmektedir. Böylelilikle kadınların Cumhuriyetle, 1926 yılında kabul edilen medeni kanunla elde ettiği hakların, ikinci plana düşmesinin ve haklarını yitirmesinin önü açılacaktır. Tasarı halen yürürlükte olan anayasaya da aykırıdır. Dini kurumlara bu tür temel yetkilerin verilmesi laiklik ilkesine de aykırıdır" dedi.

"ÇOCUK EVLİLİK VE CİNSEL İSTİMAR ARTAR"

Müftülere verilecek nikah kıyma yetkisiyle çocuk yaşta evlendirilmelerin önünü açılıp cinsel istismarların artacağını öne süren  Çavuş, "Çocuk evlilik ve cinsel istismar dahil pek çok konuda suistimallere sebebiyet vereceğinden endişe ediyoruz. Bu gerekçelerle laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kadınları olarak,  kazanılmış haklarımız konusunda endişelerimiz nedeniyle, söz konusu tasarının geri çekilmesini istiyoruz" dedi.

Polisin geniş güvenlik aldığı eylemde kadınlar, "İmamların resmi nikah kıymasını istemiyoruz" sloganı atarak dağıldı.