Ölen madencilerin ağabeyleri: Patronlar açıyor, garibanlar ölüyor

Ölen madencilerin ağabeyleri: Patronlar açıyor, garibanlar ölüyor

Antalya'nın Kemer ilçesinde özel firmaya ait kömür ocağında 35 yaşındaki Esen Çavuş ve 39 yaşındaki Levent Korkmaz’ın ölümüne neden olan ihmaller ardı ardına ortaya çıkıyor. 

İş cinayetinde yaşamını yitiren Esen Çavuş’un, Türkiye Taşkömürü Kurumunda çalışan ve tahlisiye (kurtarma) ekibinde de yer alan Maden İşçisi ağabeyi İsa Çavuş, gaz sensörlerinin çalışmadığını söyledi. Esen Çavuş’la aynı madende çalışan bir işçi ise bir hafta önce ocakta yükselen metan gazının tesadüfen fark edildiğini dile getirdi. Cenaze töreninde DHA’ya konuşan İsa Çavuş, kardeşinin ve yanındaki arkadaşının ihmaller yüzünden öldüğünü söyledi. 

PATRON AÇIYOR GARİBAN ÖLÜYOR

Kardeşinin iddia edildiği gibi gaz zehirlenmesi değil metan gazı patlamasından öldüğünü ve vücudunun yandığını anlatan İsa Çavuş, şöyle konuştu: “Birçok ihmal var maden ocağında. Gaz sensörlerı çalışmıyor. Gaz alınması için sondaj yapılmamış. Ben burada patlama olduğunu söyleyebilirim. Ben sadece adaletin yerini bulmasını istiyorum. Bu kişilerin sorumluların cezasını almasını istiyoruz. Bu tür olaylar defalarca oluyor. Artık gerekli önlemler alınsın. Ben kurtarma ekibindeyim. Hiçbir şekilde ocaklar denetlenmiyor. Ocakları patronlar açıyor ve garibanlar böyle ölüyor.”Kardeşinin mecbur kaldığı için ocağa girdiğini anlatan İsa Çavuş, “15 yıl otellerde aşçılık yaptı. Erken emekli olmak için madende çalışmaya başlamış. Biz bunu istemediğimiz için de gizli gizli yapmak zorunda kaldı. Kulağından rahatsızdı. Nasıl sağlık raporu aldı da ocağa girdi? Patronlarına bunu sormak istiyorum. 1 yıl daha çalışarak yevmiyesini tamamlayıp emekli olmak için yaşı bekleyecekti” dedi. Aynı madende çalışan Esen Çavuş’un bir arkadaşı da bir hafta önce ocakta yükselen metan gazının tesadüfen fark edildiğini dile getirdi.

KAÇAK OCAKLARDA ÇALIŞTI

Ölen Levent Korkmaz’ın da Zonguldak’ta işsiz kalınca bir süre kaçak ocaklarda çalıştığı iş bulamayınca Antalya’ya gittiği öğrenildi. Levent Korkmaz’ın ağabeyi Bülent Korkmaz, “Emekli olduktan sonra Zonguldak’tan göç etmeyi düşünüyordu. Biz de, ‘Buralarda hayat kötü. Git, kurtar kendini’ diyorduk. Çalışmadığı zamanlar ona yardımcı oluyorduk. Elimizden geleni yapıyorduk. ‘Emekli olacağım, emekliliğime az kaldı’ diye seviniyordu. Daha önce de kaza geçirdiği Antalya’daki ocağa gitmişti. Bu oraya ikinci gidişi. Sonuna kadar kardeşimin hakkını savunacağım” dedi.

HAVALANDIRMA YOK İKİNCİ ÇIKIŞ KAPALI

2 madencinin can verdiği faciayla ilgili soru önergesi veren CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, ocağın can güvenliği olmadığı için durdurulduğu ancak önlem alınmadan tekrar açıldığı, ikinci çıkışının kapalı olmasına rağmen çalıştırıldığı, dinamitleme yetkisi olmamasına rağmen işçilere zorla dinamitleme yaptırılması, havalandırmanın yetersiz olması, kömür madeninde çalışanların kanunen haftalık 37.5 saat çalışması gerekirken işletme müdürü tarafından daha fazla üretim yapılması için haftalık 45-50 saat çalıştırıldığı iddialarını Meclis gündemine taşımıştı. Kaynak: Ölen madencilerin ağabeyleri: Patronlar açıyor, garibanlar ölüyor