Onlar da taş ocağı nöbetinde

Onlar da taş ocağı nöbetinde

Ülkemizdeki darbe girişimi sonrası halk meydanlarda demokrasi nöbeti tutarken, Sinop’un Ayancık ilçesine bağlı İstefan (Çaylıoğlu) köyünde kurulan taş ocağı nedeniyle vatandaşlar direniş başlattı. Çaylıoğlu köyü halkı 15 gündür sabah akşam nöbet tutuyor.

Çaylıoğlu köyünde kalker taşocağı tesisine tepki gösteren köylüler direniş çadırı kurarak sabah akşam nöbet tutuyor. Mitto isimli firmanın proje dosyasında taşocağının “doğa dengesini bozacak” ibaresinin bulunmasına rağmen olumlu ÇED raporu verilmesine halk isyan etti.

15 gündür çadırlarda direnen köylülerden Şevket Çaylı, ocağın inşaatı sırasında patlatılan dinamitlerin köye zarar verdiğini belirterek “Dinamit nedeniyle, evler çatladı. Gösteriyoruz, ‘Önceden çatlamıştır’ diyorlar. Özellikle mıcır kırma makinesi bölgeye çok zarar veriyor. Makine nedeniyle, tarım yapamıyoruz. Dinamit atılan yerle evler arası çok yakın. Atılan dinamit sonrası evler sallanıyor. Köylü bunu istemiyor, taşocağını kim ister” diye konuştu.

Birgün’den Uğur Şahin’in haberine göre taşocağının doğal dengeyi bozduğunu vurgulayan başka bir köylü Haşim Çaylı ise köyün toz altında kaldığına değindi. Çaylı, “Köyün yukarısındaki mahallelerdeki evlerin çoğu sarsıntı nedeniyle çatladı. Köyde su kuyularımız vardı, dinamit patlatmaları nedeniyle sularımız çekildi. Uzaktan boruyla getirdiğimiz su da etkileniyor. Doğal denge bozuluyor, toz duman alıyor köyü. Durulmaz bir yere dönüştürecekler köyü, bunun için direniş çadırımızda sonuna kadar duracağız” şeklinde konuştu.

TERMİK YAPTIRMADIK, BAŞIMIZA OCAK ÇIKTI!


Köy sakini Rıfat Çaylı, 2012 yılında köye termik santral yapılmak istendiğini, buna izin vermediklerini, sonrasında ise köye taş ocağı kurulduğunu söyledi. Çaylı, “Yol güzergahındaki yerlere zoraki kamulaştırma yapıldı. Sonra da taş ocağı açtılar. 2011 yılından itibaren çalışmaya başladılar. Buranın bir bölümü, eski belediye başkanı Rıfat Örnek döneminde SİT alanı ilan edildi. Geçenlerde BİMER’e konu hakkında yazı yazdım. Ayancık Kaymakamlığı ve Sinop Valiliği bana bir cevap verdi: ‘Firma, 1. dereceden SİT Alanı ve 2. dereceden SİT alanı olan bölgenin içinde değil, dışında faaliyetini sürdürmektedir.’ diye. Şu anda, iki yerde taş ocağı bölgesi var. Birisi, 1. derece SİT alanının hemen bitişiğinde, diğeri içinde. İçinde olmadığını söylüyorlar ama bölgenin zaten tamamın SİT alanı ilan edilmesi gerekiyor. Mülki idare çok kusurlu, denetleme ve yerinde tespit görevini yapmadı. SİT alanı dışında dedikleri faaliyeti tüm bölgeye yaymışlar.” ifadelerini kullandı.