Şanlıurfa'daki kampta Suriyeli kadınlar temel ihtiyaçları için fuhuşa mı zorlanıyor?

Şanlıurfa'daki kampta Suriyeli kadınlar temel ihtiyaçları için fuhuşa mı zorlanıyor?

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki AFAD’a (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) bağlı Telhamut Sığınmacı Kampı’ndaki vahim iddialarla ilgili Diyarbakır Barosu açıklama yaptı.

Kamptaki sığınmacı kadınların temel ihtiyaçları karşılığında fuhuşa zorlandığı iddiaları üzerine 16 Ağustos’ta birçok demokratik kitle örgütü ile birlikte inceleme yapmak üzere olay yerine giden, ancak kampa sokulmayan baro yönetiminden yapılan açıklamada, “İddialar ağır bir hak ihlalinin konusunu oluşturmaktadır. Bu iddiaya ilişkin olarak  sivil ve kamu denetiminin yapılması sağlanmalıdır. Bu iddialar karşısında devletin ulusal ve uluslararası sözleşmeler uyarınca pozitif sorumluluğunun bulunduğunu hatırlatmak gerekir” denildi.

DELİLLER KARARMADAN

İnceleme yapmalarına Jandarma tarafından izin verilmediğini ancak sonrasında konu ile ilgili olarak Ceylanpınar Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ceylanpınar Kaymakamlığı ile görüştüklerini aktaran baro yönetimi, kendilerine iddialara ilişkin soruşturma açıldığı ve soruşturmada gizlilik olduğu bilgisi verildiğini açıkladı.

Açıklamada, kamplarda insani koşullar sağlanmadığı ve bu durumun savaştan kaçan aciz insanları her türlü istismara açık hale getirdiği vurgulandı. Kampın, iddialar açısından kamu ve sivil denetime bir an önce açılması, adli soruşturmanın sonucunun beklenmeyerek bakanlığın müfettiş görevlendirmesi talep edilen açıklamada, “Özellikle mağdur olan kadınların bir an önce can güvenliklerinin sağlanması, koruma tedbirleri alınması ve psikolojik destek verilmesi şarttır. Delillerin karartılmaması açısından idari ve adli soruşturmaların etkili ve hızlı biçimde sürdürülmesi son derece önemlidir” notu düşüldü.