Sayıştay ortaya çıkardı, AKP'li belediyede 'dost müdür' ataması

Sayıştay ortaya çıkardı, AKP'li belediyede 'dost müdür' ataması

Sayıştay denetçileri AKP'li Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde, 'dost müdür' atamasını ortaya çıkardı.

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde, bir birim müdürlüğüne yapılan atamanın da yasaya aykırı gerçekleştiği tespit edildi. Müdüriyeye ödenen fazladan para ise bir asgari ücretli vatandaşın maaşı kadar.

AKP Gaziosmanpaşa Belediyesi'nde, 2014 yılında kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta’dan torpilli Şerife Süheyla Tuğcu adlı sözleşmeli personelin getirilmesi Sayıştay Başkanlığı müfettişinin tepkisini çekti.

Yasal dayanağı bulunmayan görevlendirmenin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na aykırı olduğundan bahseden denetçi, Başkan Usta tarafından önce sözleşmeli devlet memuru olarak işe alınan, sonrasında ise harcama yetkilisi sıfatıyla müdürlüğe atanan personelin bu göreve layık olmadığını raporuna ekledi.

Belediyedeki birçok devlet memuruna müdürlük vermeyen başkanın bu imtiyazlı davranışın nedeninin ise ikilinin, İstanbul Dostluk Derneği üyesi olmasından kaynaklandığı öğrenildi.

HER AY FAZLADAN 1500 TL'LİK ÖDEME

Aynı zamanda İstanbul Dostluk Derneği (İDD) yöneticileri arasında yer alan belediye başkanı, dernekte halen Kadın Kolları Başkan yardımcılığı yapan Tuğcu’yu sözleşmeli devlet memuru kapsamında işe aldıktan sonra, 2014 yılında kurduğu Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün başına tedviren atadı.

Başkan, dostluk ilişkisinden kaynaklı yakınlığı önceliğine dahil ederek kurumda müdürlük yapacak çok sayıda devlet memurunu bypass etti. Makam aracı tahsis ettiği müdireye tanınan diğer bir ayrıcalık ise yasal olmadığı halde her ay ödenen bin 500 TL.’lik Sosyal Denge Tazminatı oldu. Müdürlük koltuğunda oturan sözleşmeli personele fazladan ödenen yıllık 15 bin 500 TL.’nin kamu zararına yol açtığından bahseden denetçi, uygulamaya son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

AYNİ VE NAKDİ ÖDEME YAPMADIK

Savunmasında, sözleşmeli devlet memuru olarak işe alınan personele müdürlük kadrosunda ihtiyaç duyduğunu, kendisine verilen görevin yanı sıra ek olarak ve geçici bir süreyle müdürlüğe atandığını söyleyen AK Partili Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, bu atamadan dolayı herhangi bir ayni ve nakdi ödeme yapılmadığını söyledi. Usta’nın savunmasındaki gerçeğe aykırı boşlukları yakalayan Sayıştay denetçisi ise raporunda yer verdiği söz-lerde “Kamu idaresi cevabında, sözkonusu kişi için herhangi bir ayni ve nakdi ödeme yapılmadığı ifade edilmektedir. Gaziosmanpaşa Belediyesi ile BEM-BİR-SEN arasında 14.03.2016 tarihinde imza altına alınan Memur Toplu Sözleşmesi’nde birim müdürlerine her ay net bin 500 TL sosyal denge tazminatı ödeneceği, sözleşmeli personellere ise Aralık ayı sonunda yılda bir defa 2 bin 500 TL sosyal denge tazminatı ödeneceği hüküm altına alınmıştır. Ancak denetim döneminde yapılan incelemede, söz konusu kişinin sözleşmeli memur olmasına rağmen sosyal denge tazminatını birim müdürleri ile aynı tutarda aldığı, müdürlük görevi nedeniyle her bir müdüre yapıldığı gibi araç tahsis edildiği tespit edilmiştir. Hal böyle iken söz konusu kişiye müdürlük görevinden dolayı herhangi bir ayni ve nakdi ödemede bulunulmadığı yönündeki beyanı gerçeğe aykırıdır" şeklinde detaylar paylaştı.(gazetedamga)