Sendikaya üye olmaları sebebiyle işten atılan işçiler için eylem

Sendikaya üye olmaları sebebiyle işten atılan işçiler için eylem

Kocaeli’de bulunan Posco Assan’da DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için toplam 50 işçi işten atıldı. Bunun üzerine hadde bölümü dışındaki bütün hatlarda işçiler bir süre üretimi durdurdu.

İşçiler akşam saatlerinde fabrika önünde toplanarak eylem yaptı. Eyleme Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaoğlu'nun da aralarında olduğu sendika yöneticileri de katıldı.
2-3 milyar liralık servetiyle Türkiye’nin en zenginleri listesinde 19. sırada yer alan Kibar Holding’e bağlı Posco Assan’da Birleşik Metal-İş’e üye olan 2 işçi işten atılmıştı. Önceki gün gece vardiyasında çalışan 3 işçinin daha işine son verildi. 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler; işten atmaları protesto etmek için alkışlarla turnikelerden geçerek fabrikanın dışına çıktı. Servislerin hareket etmesine izin vermeyen işçiler yaklaşık bir saat boyunca fabrikanın önünde bekleyişlerini sürdürdü.

Posco Assan yönetiminden ise gece 01.30’da bir grup işçinin telefonuna işlerine son verildiği mesajı geldi. 00.00-08.00 vardiyası için fabrikaya gelen ve içeride bulunan bazı işçilerin de telefonlarına mesaj geldiği bunun üzerine hadde bölümü dışındaki bütün hatlarda işçilerin üretimi durdurduğu belirtildi.

Posco Assan’da işten atılan işçi sayısının toplam 50 olduğu öğrenildi.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, hükümete eleştirilerde bulunarak şunları söyledi:

"Birkaç ay önce bu ülke hak etmediği bir saldırıyı, hak etmediği bir olumsuzluğu daha yaşadı. Neydi biliyor musunuz? Uluslararası çalışma örgütü Türkiye'de bölge toplantısını yapmak istedi. Türkiye, her dönem Cenevre'de ILO toplantısında kara listeye alınıyor, aplikasyon komitesine alınıyor, sorgu odasına çekiliyor. Deniliyor ki, 'Sen bize taahhüt ettiğin şu şu maddeleri niye uygulamıyorsun? Söz verdiğin bu maddeleri uluslararası hukukta kabul ettiğin şu maddeleri neden Türkiye'de uygulamıyorsun?' diye varolan hükümetlerin çalışma bakanlıklarını sorguya çekiyor.

Bu dönemde Türkiye'de yapma ihtiyacı hissetti ama dünyadaki ve Avrupa'daki bütün sendikalar Türkiye'deki bu hukuksuz işlemlerin, işverenlerin yasa tanımaz, anayasa tanımaz, insan hakkı tanımaz ve vicdan tanımaz davranışlarını protesto için Türkiye'deki o toplantıya katılmadılar. Türkiye'den birkaç tane yandaş sendika katıldı. Bu yaşananları görmek istemeyen yandaş sendikalar katıldı. Orada Sayın Başbakan çıktı, 'İşçiler için örgütlenin' dedi. Sonuna kadar yanlarında olduğunu belirten beyanlarda bulundu. Örgütlenmeye teşvik etti.

Biz buradan Sayın Başbakan'a çağrı yapıyoruz. 40 tane metal işçisi burada örgütlendi, yasal hakkını kullandı. İşten çıkardılar. Bir noktada bunun sorumlusu sizsiniz. İşçilere çağrı yaptınız, 'Anayasal hakkınızı kullanın' diye. Buyurun, buradaki yaşananlara müdahale edin. Bu hukuksuzluğa müdahale edin ve sözünüzü yerine getirin. Biz sizden bunları bekliyoruz. Buradaki insanlara bir ülke yöneticisi sahip çıkmak zorundadır."