Şirin Tekeli hayatını kaybetti

Şirin Tekeli hayatını kaybetti

Şirin Tekeli hayatını kaybetti. Tekeli, beyin tümörü tedavisi görüyordu.

Türkiye’de ikinci dalga feminizmin öncülerinden yazar, eylemci, çevirmen ve akademisyen Şirin Tekeli hayatını kaybetti. Hayatının son yıllarını Bodrum’da geçiren 73 yaşındaki Tekeli, bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Cenaze töreninin zaman ve yeri henüz açıklanmadı.

 ŞİRİN TEKELİ KİMDİR?

1944 yılında doğan Şirin Tekeli, Lozan Üniversitesi’nde Sosyal ve Siyasal Bilimler okumuş, 1967 yılından 1980 yılına kadar akademisyen olarak görev yapmıştır. 1981 yılında, darbe koşullarının akademiye yaptığı baskıyı protesto etme amacıyla istifa eder. 1982 yılında “Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat” adıyla kitap olarak yayımladığı doçentlik tezi, Türkiye’de kadınların politik ve toplumsal alandaki varlığı üzerine Türkçe yayınlanan ilk kitaptır.

1980’li yılların ortasından itibaren feminist harekete katılır. Aynı yıllarda hem feminizm hem de sosyal bilimler alanında çevirileri yayımlanmaya başlar. Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kadın Eserleri Kütüphanesi, Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KADER) ve son olarak Kadın Hukukçuları Destekleme Vakfı’nın (KAHUDEV) kurucularındandır. 1996 yılında kendisine Fransa Kültür Bakanlığı’nın Akademik Palmiye Ödülü takdim edilmiştir. Bugüne kadar yazdığı beş kitabın dördü feminizmi konu etmektedir.