Skandal kararın ardından Hollanda'ya çok sert tepki

Skandal kararın ardından Hollanda'ya çok sert tepki

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Hollanda'nın 1915 Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanımasının ardından “Bu kararın neticesinde ortaya çıkan şey hiçbir şekilde Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine olanak sağlamayacaktır. Bu karar sonucunda ortaya çıkan şey, bu meselenin konuşulmasına, iyi bir diyalog ortamı oluşmasına da imkan sağlamayacaktır” dedi. Öte yandan, Hollanda Maslahatgüzarı, 1915 kararı için Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Türkiye, Hollanda Maslahatgüzarı'nı Hollanda'nın 1915 olaylarına ilişkin aldığı soykırım kararını görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. 

Hollanda parlamentosunun 1915 olaylarına ilişkin aldığı kararı değerlendiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise bu kararın Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine katkı sağlamayacağını ve kararın Türkiye açısından bir geçerliliğinin olmadığını söyledi.

Tarih üzerinden polemik yapmak suretiyle ortaya çıkan parlamento kararlarının hiçbir zaman iyi diyaloğa ve doğru çözümlere hizmet etmediğini ifade eden Çelik, “Burada da bir kere daha görüldüğü gibi bir parlamento hiçbir şekilde konuya vakıf olmadan böyle bir karar almıştır. Bu kararın neticesinde ortaya çıkan şey hiçbir şekilde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine olanak sağlamayacaktır. Bu karar sonucunda ortaya çıkan şey, bu meselenin konuşulmasına, iyi bir diyalog ortamı oluşmasına da imkan sağlamayacaktır. Daha önce Türkiye buradaki tavrını ortaya koydu, ortak bir acıdan bahsettik. Cumhurbaşkanımız o zaman yaptığı konuşmada tarih komisyonu kurulmasını, arşivlerin açılması neticesinde ortaya çıkacak karara herkesin saygı duymasını söyledi. Herkes çok iyi hatırlayacaktır o zaman karşılıklı olarak güven artırıcı tedbirler söz konusu olacaktı. Fakat karşılıklı olarak güven artırıcı tedbirler konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili adım atılacakken, Ermenistan Anayasa Mahkemesi o kararı iptal etti. Dolayısıyla diyaloğa, beraber çalışmaya yanaşmayan taraf Ermenistan Anayasa Mahkemesinin kararı ile Ermenistan olmuştur." dedi.

Dışişleri  Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin haklı olduğu yerde hiçbir engeli tanımayacağını belirterek, "Hiç kimsenin karşısında boyun eğmeyiz. Karşımıza çıkanları ezer geçeriz. Onların hepsini Finike portakalı gibi ezer geçeriz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Finike ilçesinde belediyenin beton santralinin açılışına katıldı. AKP Antalya milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve vatandaşların katıldığı törende konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'yi güçlendirmek için adeta seferberlik halinde daha çok çalışacaklarını söyledi. Türkiye'nin milletine, ümmete ve mazlum halklara karşı sorumlulukları olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin önünü kesmek isteyen içerde ve dışarda hainler olduğunu söyledi.

"FİNİKE PORTAKALI GİBİ EZERİZ"

Çavuşoğlu, "Türkiye'nin ayağına adeta pranga vurmak isteyen, önüne set vurmak isteyen ülkelerin ve değişik terörist grupların var olduğunu anlatmamıza gerek yok. Milletimiz her şeyin farkında. Bütün engellerin üstesinden gelmemiz için çok güçlü olmamız lazım. Güçlü olursak teröristleri bertaraf ederiz, tıpkı şimdi yaptığımız gibi. Bu millet yeri geldiğinde tüm dünyaya kafa tutmasını bilir. Haklı olduğumuz yerde hiçbir engeli tanımayız. Hiç kimsenin karşısında boyun eğmeyiz. Karşımıza çıkanları ezer geçeriz. Onların hepsini Finike portakalı gibi ezer geçeriz. Bugün yaptığımız gibi" diye konuştu.