Sosyal tesis inşaatı bitti mahkemeden karar geldi

Sosyal tesis inşaatı bitti mahkemeden karar geldi

Kamuyonunun tepkisine ve eylemlere neden olan Cihangir Roma Parkı’nın yanında yapılan İBB Sosyal Sosyal Tesisi’nin inşaat ruhsatı ve mimari projesinin yürütmesi durduruldu. Sosyal tesis inşaatı bittikten sonra gelen mahkeme kararı “telafisi güç zararlar doğuracağı” gerekçesi ile alındı

Cihangir sakinleri, 2017 yılı Şubat ayında  Cihangir Roma Parkı bitişiğinde inşa edilen sosyal tesise karşı  ruhsat, proje ve planın yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açmıştı. Beyoğlu Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na karşı açılan dava,  İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından 8 Ocak 2018 tarihinde reddedidi. Bunun üzerine semt sakinleri karara itiraz ederek İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 5. İdare Dava Dairesi'ne  başvurdu. İtiraz başvurusunu karara bağlayan mahkeme, dava konusu işlemin dayanağı olan Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar ve nazım imar planlarının İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından 12 Nisan 2017 tarihinde iptal edildiğini, kararın Danıştay'da temyiz aşamasında olduğunu hatırlattı.

Sosyal tesis inşaatı bitti mahkemeden karar geldi

Bu durumda yapı ruhsatına konu olan sosyal tesisi kapsayan alanda geçerli bulunan uygulama imar planının iptal edilmiş olması nedeniyle plan esas alınarak düzenlenen yapı ruhsatı ile uygulama projesinin onay işleminde hukuka uygunluk bulunmadığı kaydedildi. Yürütmenin durdurulması isteminin reddi yönündeki ilk derece mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmadığı belirtildi.

SEMT SAKİNLERİNİN İTİRAZI KABUL EDİLDİ

Hukuka aykırı bulunan dava konusu işlemlerin uygulanması halinde telafisi güç zararlar oluşacağı vurgulandı. Mahkeme bu nedenle semt sakinlerinin itirazının kabulüne, İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin “yürütmenin durdurulması isteminin reddine” ilişkin kararının kaldırılmasına 15 Şubat 2018'de oy birliği ile karar verdi.

İŞLETME RUHSATI VERMEYİN

Davayı açan semt sakinleri adına yapılan açıklamada “Hukuki sürece rağmen inşaatı tamamlanan İBB'ye ait sosyal tesisin inşaat ruhsatının ve mimari projesinin yürütmesi durduruldu. Bu karar, geç de olsa haklılığımızı gösteriyor. Roma Parkı'nda bulunan İBB sosyal tesisi hukuka aykırı bir şekilde inşa edilmiştir. Yapı ruhsatının hukuka aykırı olduğu mahkeme kararı ile tespit edilen bir tesise işletme ruhsatı verilmesi düşünülemez. Tesisin mühürlenmesini ve faaliyetinin durdurulmasını, tesis alanının park olarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Tarihi Roma Bahçesi semtimizin denize açılan penceresidir. Hem bir seyir terası, hem düzenlenmesi ve işlevsel olarak kullanılmasının sağlanması gereken arkeolojik park alanıdır. İstanbul'da beklenen olası bir depremde kullanılabilecek bir toplanma alanı niteliğindedir” denildi.