Tarih Vakfı’ndan Fransızlara ‘resmi özür' notası!

Tarih Vakfı’ndan Fransızlara ‘resmi özür' notası!

Yönetiminde ve mütevellisinde Türkiye'nin önde gelen aydın, araştırmacı ve akademisyenlerinin bulunduğu Tarih Vakfı ile Fransa Büyükelçiliği'yle bağlantılı üç birim arasında 'hakaret' iddiası sebebiyle  ciddi bir gerilimin yaşandığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz kasım ayında başlayan süreç Tarih Vakfı'nın yaptığı duyuruyla kamuoyuyla paylaşıldı. Yönetim kurulunun kadın üyelerinden birine yapıldığını belirttikleri 'cinsiyetçi' hakaret nedeniyle 'resmi özür' talep eden vakıf yönetimi; Fransa Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı, Türkiye Fransız Kültür Merkezi ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ile ilişkilerini dondurduğunu açıkladı.  

'HAKARET BİRİMİZE DEĞİL; HEPİMİZE'

Tarih Vakfı  Yönetim Kurulu Başkanı Doçent Dr. Mehmet Ö. Alkan tarafından yapılan ve  tekrar olmasın diye hakaretin içeriğinin özellikle belirtilmediği Türkçe ve Fransızca duyuru şöyle: 

'2017 ilkbaharında Tarih Vakfı, İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle Rus Devrimi'nin 100. yılı vesilesiyle uluslararası bir kolokyumun düzenlenmesi kararlaştırılmıştı. Fakat bu karar alındıktan sonra dönemin İstanbul Fransız Kültür Merkezi Müdürü, yazmış olduğu bir e-mailde vakfımız adına süreci koordine eden yönetim kurulu üyemiz hakkında hakaretamiz bir ifade kullanmıştır. Yönetim kurulumuz söz konusu hakareti sadece bir üyemize değil, Tarih Vakfı'nın kurumsal kimliğine yönelik bir hakaret olarak değerlendirmiş, bunun üzerine söz konusu kolokyumu iptal etmiş ve resmi özür beklentisini Fransa Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığına yazılı olarak iletmiştir.' 

'RESMİ ÖZÜR BEKLİYORUZ'

'Kültür Müsteşarı tarafından verilen cevapta özür dilenmemiş tersine bahsi geçen hakaret önemsizleştirilmeye çalışılmıştır. Bu duyuru ile konuya ilişkin hassasiyetimizi Tarih Vakfı müvetellileri ve ilgili tüm taraflar ile paylaşıyor ve resmi özür talebimiz karşılanana değin Fransa Kültür Müsteşarlığı, Türkiye Fransız Kültür Merkezi ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü ile ilişkilerimizi dondurduğumuzu kamuoyuna ilan ederiz.'

'CİNSİYETÇİ NİTELİK TAŞIYOR'

Duyuruyu yapan Vakıf Başkanı Alkan, söz konusu hakaretin “cinsiyetçi” bir nitelik taşıdığını, hakarete maruz kalan üyelerine saygısızlık olmasın diye hakaretin içeriğini duyuruya özelikle koymadıklarını söyledi.