Tarihi rezalet! Sorumlu Kültür Bakanlığı

Tarihi rezalet! Sorumlu Kültür Bakanlığı

Anadolu inanç turizminin en önemli merkezlerinden olan Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nda bulunan ve kutsal olarak kabul edilen Aslanlı Çeşme’deki boru tartışma yarattı.

Aslanlı Çeşme'deki aslanın ağzındaki metal boru hem görüntüsü hem de ‘kutsal dokuya aykırı' olduğu gerekçesiyle tepki topladı. Hacı Bektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, konunun belediyeyle ilgisi olmadığını, Kültür Bakanlığı yetkisinde olduğunu savundu.

“70 YILDIR ORADA”

Sözcü'de yer alan habere göre; Selmanpakoğlu, aslanın ağzındaki tepki çeken metal borunun yeni olmadığını belirterek, “O boru hep vardı. Başka türlü aslanın ağzından su içmek ve kaplara doldurmak imkansız. Bu yüzden o boru yerleştirilmiştir diye düşünüyorum ama yeni bir şey değil” dedi. Borunun ‘estetik' görüntüyü bozduğu eleştirileri için de başkan, “Onu değiştirmek bizim yetkimizde değil Koruma Kurulu'nun yetkisinde. Oradan habersiz çivi bile çakamayız. Ben 70 yaşındayım ve 70 yıldır da o boru var. Konunun belediyeyle ilgisi de yok” dedi.

KAVALALI'NIN ARMAĞANI

Özellikle Alevi-Bektaşi inancında önemli yer kaplayan Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı'ndaki kutsal kabul edilen çeşmedeki aslan heykelinin, Osmanlı döneminin ünlü Mısır Valisi Kalavalı Mehmet Ali Paşa tarafından armağan edildiği bildirildi. Aslan figürü, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın Mısır Valiliği sırasında baldızı tarafından Mısırlı heykeltıraşlara yaptırılmıştı.