Telefon bağımlılığından yedi günde arının!

Telefon bağımlılığından yedi günde arının!

Cep telefonu bağımlısı haline geldiğinizi düşünüyor, elinizde telefon olmadan yemek bile yiyemiyorsanız 'dijital detoks'un vakti gelmiş demektir...

Uyanır uyanmaz yaptığınız ilk iş nedir? Sosyal medya hesaplarınızı incelemek mi? E-postalarınızı kontrol edip haber bakmak mı? Şimdi, telefonunuzun yatak odasında olmadığını hayal edin. Eğer bu sizi amaçsız ya da rahatsız hissettiriyorsa, o zaman dijital detoksun vakti gelmiş demektir.

The Guardian gazetesine konuşan ‘dijital detoks uzmanı’ Tanya Goodin, bu kararın dijital dünyayla bağlarınızı tümden koparmak olmadığını vurgulayıp şöyle diyor: “Bu, teknolojiyle sağlıklı bir şekilde yaşamayı öğrenmek anlamına geliyor. İnsanlar sürekli ellerinde telefon olmadığında nasıl hissettikleri konusunda şaşkına dönüyor ve bu şekilde devam etmek için motive oluyorlar.”

Yedi günlük bir dijital detoks programı tasarlayan Goodin, günde kaç dakika telefon ekranına baktığınızı ve telefonunuzu kaç defa kullandığınızı ölçen uygulamaları da öneriyor. İşte Goodin’in önerileri…

DİJİTAL DETOKS KURALLARI

Telefonunuzdaki bütün sosyal medya uygulamalarını silin, bunlara sadece bilgisayarınızdan girin.
Diğer uygulamaların ses ve pop-up bildirimlerini eğer açıksa, kapatın.
Telefonunuzu cebinizde tutun; toplantılarda veya arkadaş buluşmalarınızda gözünüzün önünde durmasın.
Toplu ulaşımda telefonunuzu çantanıza veya cebinize kaldırın.
Tuvalete giderken telefonunuzu yanınızda götürmeyin.

YEDİ GÜNLÜK DİJİTAL DETOKS

1.GÜN: Telefonunuz gece yatakodasının dışında bırakın; bir çalar saat alın. Telefonunuzun sesini açıp, alarmını dışarıdan duyabileceğiniz şekilde ayarlayın. Buna tüm hafta devam edin.
2. GÜN: Eve döndüğünüzde telefonunuzu merkezi bir noktaya bırakın. Kontrol etmeniz gerektiğinde telefonun bulunduğu yere gidin, onu yanınızda taşımayın.
3.GÜN: İş e-mailınızı telefonunuzdan silin. Bunu yaptığınızı gerekli kişilere haber verin.
4.GÜN: Akşam yemeği veya bir başka aktivite için evden çıkın ama telefonunuzu yanınıza almayın.
5.GÜN: Telefonunuzu bütün gün uçak modunda tutun; sadece kullanmanız gerektiğinde bu moddan çıkarın.
6. VE 7. GÜNLER: Topyekûn dijital detoks: Telefonunuzu kapatın ve cuma akşamı 19.00’dan pazartesi sabahı 08.00’a kadar açmayın.