Terzi Fikri'nin emaneti son yolculuğuna uğurlandı

Terzi Fikri'nin emaneti son yolculuğuna uğurlandı

Fatsa’nın efsane belediye başkanı Terzi Fikri’nin (Sönmez) eşi Nurten Sönmez, 74 yaşında vefat etti. Dün akşam hayata gözlerini yuman Nurten Sönmez, bugün Esenyurt Mevlana Mahallesi’nde bulunan evinin önünde düzenlenen törenin arından toprağa verilmek üzere memleketi Fatsa’ya uğurlandı.

Duygulu anların yaşandığı törende, Terzi Fikri’nin oğlu Naci Sönmez’in konuşması sırasında birçok kişi gözyaşlarına hakim olamadı.

www.yerelgaste.com'un haberine göre; Çoklu organ yetmezliği nedeniyle dün akşam vefat eden Fikri Sönmez’in eşi Nurten Sönmez için, bu sabah evinin önünde bir uğurlama töreni düzenlendi. Duygulu anlara sahne olan törende Fikri Sönmez’in oğlu Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşbaşkanı Naci Sönmez’in yaptığı konuşma sırasında çok sayıda kişi gözyaşlarına engel olamadı. Nurten Sönmez’in naşı, törenin ardından Ordu’nun Fatsa ilçesine uğurlandı. Sönmez, yarın Fatsa’da düzenlenecek cenaze töreninin ardından eşi Fikri Sönmez’in mezarının yanında toprağa verilecek.

Törene ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Yeşiller Sol ve Gelecek Partisi Eşbaşkanı Eylem Tuncaelli, HDP İstanbul İl Yöneticisi ve 3. Bölge Sözcüsü Barış Bozkurt, ÖDP İstanbul il yöneticileri, ÖDP Esenyurt İlçe Başkanı Yakup Özarslantürk, HDP Avcılar İlçe Eşbaşkanı Mahmut Çakan, HDP Esenyurt İlçe Eşbaşkanı Edip Kaçık, HDP Beylikdüzü İlçe Eşbaşkanları Aydın Alp ve Refika Kısmet, CHP Esenyurt İlçe Sekreteri Saim Kendir, Esenyurt Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Ergin, Sanatçı Mehmet Gümüş, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Adil Çiftçi, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç, Büyükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcısı Selami İnce, Terzi Fikri’nin yol arkadaşları ve akrabaları katıldı. Törene katılamayan CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen, bir çelenk yollayarak Sönmez ailesinin acısını paylaştı.

“YARIN FATSA’DA 33 YIL ÖNCESİNİN RÖVANŞI OLACAK”

Törende konuşan Fikri Sönmez’in oğlu Naci Sönmez, kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür etti. Annesi Nurten Sönmez’in 33 yıl önce babasının cenaze törenini yapamadığını ve büyük acılar çektiğini hatırlatan Sönmez, yarın Fatsa’da gerçekleşecek cenaze töreninin 33 yıl öncesinin rövanşı niteliğinde olacağını söyledi. Sönmez, “Annemin bu son yolculuğunda buraya kadar gelen bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. 33 yıl önce Fatsa’da babamı yolcu ederken çok büyük acılar çekti. Ben inanıyorum ki yarın onun rövanşı, o yapılamayan cenaze töreninin rövanşı 33 yıl sonra Fatsa’da gerçekleşecek diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN HAFIZASI CANLANDI”

Dün akşamdan beri hem Türkiye’den hem de yurt dışından çok sayıda telefon aldığına dikkat çeken Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin hafızası canlandı, telefonlarım şu anda da susmuyor dünden beri Avrupa’dan, Türkiye’den herkes arıyor. Bu hem Fikri Sönmez’in hem de onun geride bıraktığı emanetin yarattığı bir hafıza. Önemli bir tarihsel hafızadır bu. Ben ve ailem mümkün olduğu kadar bu hafızaya sahip çıkmaya, onu layıkıyla taşımaya çalıştık, kusurumuz olduysa herkesten affola”

“33 YIL BOYUNCA ONU YANIMDAN AYIRMADIM”

“O bana babamın emanetiydi, 33 yıl taşımaya çalıştım layıkıyla yapabildim mi bilmiyorum ama benden yana hakkım ona helaldir. Ben inanıyorum ki iyi bir yol arkadaşı olarak 33 yıl boyunca onu yanımdan ayırmadım. Sizlerin de burada olmanıza çok mutlu oldum. Yarın Fatsa’da büyük bir cenaze olacak diye düşünüyorum. Onu yol ederken inşallah Fikri Sönmez de yattığı yerden bizim ona saygımızı, hürmetimizi, onunla yürüttüğümüz mücadelemizdeki kararlılığımızı inşallah görür, hisseder, bizim de en büyük mutluluğumuz bu olur. Hepinizi çok seviyorum, sağolun varolun.”

“FATSA’NIN GÜZELLİĞİNİ BİRİNCİ ELDEN YAŞADI”

Törene katılanlar arasında yer alan ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, duyfularını Yerel Gaste ile paylaştı. Nurten Sönmez’in çok büyük acılar çektiğine vurgu yapan Taş, şunları söyledi: “Nurten Sönmez bir kısmımızın ablası, bir kısmımızın anasıydı. Fatsa’daki etkinliklerde görüşürdük, halini hatırını sorardık. Çok büyük acılar çekti ama güzellikler de yaşadı, Fatsa’nın güzelliğini birinci elden yaşadı. Dayanışmayı, kardeşliği, sevgiyi o duyguları da yaşadı, acılarını da yaşadı.”

“OĞLUNA YAPILANLARA YÜREĞİ DAYANAMAMIŞ”

“Anlatılanlara göre en son oğlu Naci’nin gözaltına alınması, eşini kaybetmesinden dolayı yaşadığı travmayı artırmış ve ondan sonra kendisini toparlayamamış. Baya sert bir müdahale ile oğlu Naci Sönmez’i gözaltına almışlar. Oğluna yaşatılanlar herhalde yüreğine fazla geldi. İkinci kez aynı şeyler yaşanabilir duygusu herhalde bazı etkiler yarattı onda.”

“SÖNMEZ AİLESİ’NE BORÇLUYUZ”

“Borçluyuz! Sönmez Ailesine borçluyuz. Fikri abiye, ona borçluyuz. Güzellikler yaşattılar Türkiye’ye. Bizim savunduğumuz düzenin nasıl bir düzen olduğunu en azından 7 ay Fatsa’da görebildik. 7 ay Fatsa’da yaşananlar Türkiye’de hiçbir zaman yaşanmadı. Özellikle AKP’nin bu 15 yıllık döneminde her şeyin ne kadar çürütüldüğü ve tüketildiği ile o 7 aylık sürede Fatsa’nın neleri yarattığı ve yaşattığı da ortada. O yüzden Fatsa’yı savunmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz.”

“FİKRİ SÖNMEZLE BERABER SOL YANIMIZDA YAŞAYACAK”

Sol ve Gelecek Partisi Eşbaşkanı Eylem Tuncaelli de Yerel Gaste aracılığı ile duygularını paylaştı. “Nurten teyze Fikri Sönmez’in bize emanetiydi” diyen Tuncaelli, “Yaşadığı her anda Fikri Sönmez anılarını gönlünde yaşatmaya devam etti. Kaybı çok acı, çok üzülüyoruz. Biliyorsunuz biz gözaltına alınmıştık ondan sonra Nurten teyzenin tablosu kötüye doğru gitti. Oldukça şiddetle evine girildiğini, oğlunun yere yatırıldığını gördükten sonra kendisini toparlaması çok zor oldu, tekrar 12 Eylül dönemlerini yaşadı. Direneceğini, tekrar aramıza döneceğini umuyorduk ama ne yazık ki kendisini kaybettik, çok üzgünüz. Hiçbirimiz onu unutmayacağız, ne Fatsa halkı unutacak ne de bu ülkenin devrimcileri unutacak. Fikri Sönmez’le beraber her zaman anılarımızda, her zaman sol yanımızda yaşamaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

“ONU GÖRDÜĞÜMÜZDE FİKRİ ABİNİN YÜZÜNÜ GÖRÜR GİBİ OLURDUK”

Cenaze törenine katılanlar arasında Fikri Sönmez’in belediye başkanı olduğu dönemde Fatsa Belediyesi bünyesinde koro çalışması yürüten sanatçı Mehmet Gümüş de vardı. Gümüş, Nurten Sönmez’e ilişkin duygularını şu sözlerle ifade etti: “Nurten yenge derdik biz ona. Onu gördüğümüz de Fikri abinin yüzünü görür gibi olurduk. Bundan bir ay önce Yeşil Sol Parti Eşbaşkanı olan Naci Sönmez’e bir gözaltı operasyonu yapılıyor. Naci’nin anlattığına göre büyük bir korku yaratarak giriyorlar eve. Nurten yenge orada fenalaşıyor ve Fatsa’daki eski günleri yaşar gibi oluyor. Çünkü o zamanlar da buna benzer baskılar ve acılar yaşamıştı. O baskından sonra geri dönüş yapamamış, büyük bir stres ve büyük bir gerginliğin sonucu hastane süreci başlamış. Dün akşam da hayatını kaybetti. Bizim için çok önemli Fatsa’ya da gideceğiz, Fikri abinin mezarının yanına yerleştireceğiz onu da, Dostlarımız sağolsun.”

FİKRİ SÖNMEZ KİMDİR?

Nam-ı diğer Terzi Fikri, 1938 yılında Ordu-Fatsa’nın Kabakdağı köyünde doğar. Ailesinin ihtiyacı üzerine ilkokuldan sonra bir terzinin yanında çırak olarak çalışmaya başlar.

Fikri Sönmez 60’lı yılların ortalarında TİP’e üye olur ve aktif olarak görev alır. Dev-Genç saflarında 6. Filo’ya karşı düzenlenen gösterilere katılır. 1970 ortalarında sol içinde ortaya çıkan yeni saflaşmalarda Mahir Çayan’ın görüşlerine katılarak THKP-C saflarında yer alır. 1971-1972 yıllarında Mahir Çayan ve arkadaşlarının Maltepe Askeri Cezaevi’nden kaçışlarından sonra, Karadeniz Bölgesi’ne geçmelerinde ve bu bölgedeki ilişkilerinde ve eylemlerinde yardımcı olduğu gerekçesiyle THKP-C Davası’nın diğer sanıkları ile beraber 2 yıl kadar tutuklu olarak yargılanır ancak 1974 affıyla tahliye olur. Giresun, Ordu, Samsun bölgelerinde aktif faaliyet yürütür Devrimci Yol üyesidir.

1978 yılından itibaren sol gruplar Fatsa’da duruma hâkim olur. 1979 yılında belediye başkanı Nazmiye Komitoğlu’nun vefatı nedeniyle bir ara seçim yapılır. Bağımsız belediye başkan adayı olur ve 14 Ekim 1979’da seçimi kazanır. Seçildikten sonra Fatsa’yı özelliklerine göre 11 bölgeye ayırarak halk komitelerini oluşturur. İki ayda bir yapılan halk toplantıları ile de halkın belediye yönetimine katkıda bulunmasına çalışılır. Bu komitelerin üyeleri bu toplantılarda belediye çalışmalarını denetler, gerekirse komite üyelerini görevlerinden alırlardı.

Komitelerde belediye faaliyetlerinden başka içki, kumar sorunları, kadının evde gördügu şiddet gibi diğer konular da ele alınmaya başlanmıştı. Bu komitelerin gerçekleştirdiği önemli çalışmalardan biri “Çamura Son” kampanyası idi. Kampanyanın ardından bir de Fatsa Halk Şenliği düzenlenir. İlçe kısa bir süre içinde Sosyalist solun simgesi olurken Sağcı basın organları ve politikacılar tarafından da eleştirilere hedef olur.

11 Temmuz 1980’de ilçeye “‘nokta operasyonu'” diye tabir edilen bir askeri operasyon düzenlenir. Operasyondan önce Fatsa Ap, CHP ve MSP ilçe başkanlarının yaptıkları “Fatsa’da komünist işgal yoktur. Fatsa’da ateş ile barut yok, böylesine huzurlu bir yerde olay çıkartmayı istemek niye?” açıklamaları operasyonu durduramaz. 11 Temmuz günü gözaltına alınan Fikri Sönmez, 4 Mayıs 1985 günü cezaevinde kalp krizi sonucu yaşamını yitirir. Daha sonra, bir sosyalist yerel yönetim deneyimi olarak görülen bu dönem yerli yabancı birçok araştırmaya da konu olur.(yerelgaste)