Türkiye'den ABD'ye sert tepki

Türkiye'den ABD'ye sert tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmalarına devam edileceğini açıklamasının ardından, "Endişeliyiz" ifadesini kullanan ABD Dışişleri Bakanlığı'na tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı, Washington’un Türkiye’nin Kıbrıs adası açıklarında hidrokarbon arama faaliyeti yürütme niyetini beyan etmesinin endişe verici olduğu açıklamasına cevap vererek, sondaj çalışmalarının süreceğini ifade etti.

Açıklamada, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na atıfta bulunularak, “Sondaj ve sismik gemilerimizin, kıta sahanlığımızda, Hükümetimizin 2009 ve 2012 yıllarında TP’ye verdiği ruhsat sahalarında arama ve sondaj faaliyetleri kararlılıkla devam edecektir” denildi.

ABD NE DEMİŞTİ?

ABD, Türkiye'nin Kıbrıs adası açıklarında hidrokarbon arama faaliyeti yürütme niyetini beyan etmesinin endişe verici olduğunu söyledi ve çalışmalara son verilmesini istedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin sondaj ve araştırma gemilerinin KKTC'nin ruhsat verdiği alanlarda faaliyete başladığını duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus gece saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesi olarak hak iddia ettiği alanda Türkiye'nin beyan ettiği offshore sondaj çalışmalarına başlama niyetinden son derece endişe duymaktadır" ifadelerini kullandı.

Açıklamada, "Türk yetkililere bu faaliyetlere son vermeleri ve taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Bakan Çavuşoğlu, şubat ayında da, yakında Kıbrıs adası açıklarında petrol ve doğalgaz aramaya başlayacaklarını söylemişti.