Türkiye'nin Almanya'dan neyi eksik dediler... İşte önerileri

Türkiye'nin Almanya'dan neyi eksik dediler... İşte önerileri

Berlin'in eski havalimanı Tempelhof şu an şehrin en önemli parklarından biri. Alanda sanat aktiviteleri, müzik festivalleri ve daha pek çok etkinlik düzenleniyor. 3. havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı'nın da Tempelhof gibi olursa kamu yararı açısından olumlu olacağı yorumları yapılıyor.

Habertürk Gazetesi yazarı Levent Özçelik bugünkü yazısında park ve yaşam alalına dönüştürülen Berlin’in eski havalimanı Tempelhof’u yazdı. Özçelik yazısında üçüncü havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı alanının da Tempelhof gibi değerlendirilimesi önerisini getirdi.

İşte Özçelik’in yazısının ilgili bölümü:

3. havalimanının inşası biterken Atatürk Havalimanı arazisinin akıbeti de daha çok konuşulur oldu. Gerçi Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk günden beri park ve yeşil alan olacağının garantisini verdi ama arazide ne olacağı hakkında her kafadan bir ses çıkıyor. Oysa önümüzde çok iyi bir örnek var. 2008'de kapanan Berlin'in ikonik ve tarihi havalimanı Tempelhof! 85 yılın ardından gerek şehrin içinde olması gerek işletme maliyetlerinin yüksek oluşu sebebiyle kapanan havalimanının yerine, şehrin dışında Berlin'in diğer havalimanı Schönefeld'in yakınında büyük bir havalimanı inşa edildi. 2006'da yapımına başlanan ve 2011'de açılması planlanan yeni havalimanının açılışı birkaç kez ertelendi. Hâlâ açılmadı.

Ünlü İngiliz mimar Sir Norman Foster'ın “havaalanlarının anası” şeklinde tarif ettiği söylenen Tempelhof, günümüzde havalimanı hatıralarını yaşatmakla birlikte, çok işlevli kompleks olarak hayatını sürdürüyor. Ben de her fırsatta bisiklete binip soluğu Tempelhof Park'ta alıyorum. Neukölln semtinin hemen yakınındaki bu dev şehir parkı, bildiğiniz parklara benzemiyor. Öncelikle hiç ağaç yok, çünkü ağaç dikmek yasak. Nedeni, var olan böcek türünün korunmasıyla ilgili alınmış bir önlem. Tempelhof'da 112 örümcek türü, bazı nesli tükenmekte olan ve 68 böcek tespit edilmiş ve bunun üzerine doğal hayatı değiştirmemek için ağaç dikilmemesine karar verilmiş. Zaten Berlinliler Avrupa kıtasının kuzeyindeki pek çok şehirde olduğu gibi güneşi gördüklerinde parklara, göl ve nehir kenarlarına koştuklarından güneşin tadını çıkarmak için pek ağaç gölgesi aramıyorlar.

Türkiye'nin Almanya'dan neyi eksik dediler... İşte önerileri

GÜNÜMÜZDEKİ TEMPELHOF PARK

300 hektar büyüklüğündeki alanda terminal binaları ve hangarların bir kısmı turistler için ayrılmış. Bunun dışında terminal binalarının büyük bölümünü Berlin polisi kiralamış, merkez olarak kullanıyor. Bunun dışında dans stüdyosu, anaokulu ve eski bir tiyatro var. Açık alanlara gelince… Havalimanı pistleri ve işaretlerine hiç dokunulmamış. Columbus Kapısı tarafında sanat aktiviteleri için alanlar yaratılmış. Yedi dev hangarda otomobil fuarından müzik festivaline kadar pek çok etkinlik düzenleniyor. Avrupa'nın en büyük müzik festivallerinden olan Lollapalooza'ya her yıl eylül ayında ev sahipliği yapıyor. Spor aktivitelerinin çoğu pistlerde ve bağlantı yollarında yapılıyor. Kite board, kay kay ve koşucular gün boyu parkın nimetlerinden faydalanıyor.

Türkiye'nin Almanya'dan neyi eksik dediler... İşte önerileri

Parkın arka tarafı ise Türklerin yoğun olarak yaşadığı Neukölln semtinin bir parçası gibi… Bu bölgede kurulan ekim alanında Neuköllnlüler sosyal bir alan yaratmışlar, herkes gelip sebze-meyve ekiyor. Bahçenin içerisinde derme çatma yaşam alanları oluşturulmuş. Eski koltuk, masa-sandalye gibi mobilyalar ve çeşmeler var.

Kapandıktan iki yıl sonra park olarak açıldı. 2017'ye kadar havalimanının bir park olarak değiştirilmesi için 60 milyon Euro bütçe karara bağlandı. 8 ve 9 Mayıs 2010'da bir açılış töreni düzenlendi.

Türkiye'nin Almanya'dan neyi eksik dediler... İşte önerileri

TEMPELHOF HAKKINDA KISA KISA…

2014'te Berlinliler, parkın yüzde 25'inin inşaata açılıp 4 bin 500 konut, yeni ticari alanlar ve bir halk kütüphanesi içeren projeye karşı oy kullandı. Halk oylamasında yüzde 64 ret oyu çıktı.

Tempelhof filmlerde set olarak kullanıldı. Bourne Supremacy, Steven Spielberg'in Bridge of Spies ve Atomic Blondies Hunger Games filmlerinin pek çok sahnesi bu terminal ve hangarlarda çekildi.

Tempelhof şu an Avrupa'daki en büyük mülteci merkezlerinden biri. Tempelhof'un hangarlarının önünde inşa edilen prefabrik yapılarda mülteciler yaşıyor. Alan Suriye, Afganistan ve Irak'tan 7 bin mülteciye ev sahipliği yapmış.