'Türkiye’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmasının bir anlamı kalmamıştır'

'Türkiye’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmasının bir anlamı kalmamıştır'

CHP Kocaeli milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Kaplan, "Özgürlükleri kısıtlanan, fikirlerini savundukları ve halkın tarafsız bir şekilde haber almasını isteyen gazetecilerin olduğu bir Türkiye’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmasının bir anlamı kalmamıştır" dedi

CHP Kocaeli milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin açıklaması şu şekilde:

Demokrasinin temel taşlarından olan, haber alma özgürlüğünün en etkili aracı olan basınımızın 10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı kanun ile yürürlüğe giren basın emekçilerimizin haklarını düzenleyen ve ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kabul edilen bu özel günün 56. yılını, özgürlükten uzak ve ‘sözde’ bir şekilde kutlamaktayız.

Anayasal hak olarak tanımlanan düşünce, ifade ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracı olan basının 56 yıl sonra geldiği nokta düşündürücüdür.
 Basın sektöründe çalışan, daha doğrusu çalışmaya çalışan basın mensuplarımızın ekonomik ve sosyal hakları neredeyse kullanılamaz hale gelmiştir.  Öte yandan iktidar baskısı sebebiyle sansür ve oto sansür uygulamaları sebebiyle halkın haber alma hürriyeti olumsuz bir şekilde etkilenmektedir.

Oysa demokrasi ve özgürlüklerin teminatı olan basının özgürlüğünü eksiksiz bir şekilde savunmanın aslında demokrasiyi savunmak olduğu ortadadır.  

Özgürlükleri kısıtlanan, fikirlerini savundukları ve halkın tarafsız bir şekilde haber almasını isteyen gazetecilerin olduğu bir Türkiye’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmasının bir anlamı kalmamıştır.

Kamuoyunun haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırıldığı, gazetecilere baskı ve tehditlerin son bulduğu ve en önemlisi 10 Ocak’ın ‘Tutuklu Gazeteciler Günü’ne dönüşmediği, ifade ve düşünce özgürlüğünün yaşama geçirildiği günler diliyorum.