Türkiye’nin ilk kadın ‘Ferry Pilot’u bir ilke imza atıyor!

Türkiye’nin ilk kadın ‘Ferry Pilot’u bir ilke imza atıyor!

Tek motorlu Tecnam P-92 tipi uçak ile Slovenya'dan Bulgaristan'a uçan ilk kadın 'Ferry Pilot' olan amatör pilot Rabia Gönül Sezer'in yeni hedefi, Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelmek.

Uçak teslimatlarında yapılan uzun süreli uçuşları gerçekleştirenler için kullanılan ‘Ferry Pilot’ kavramını bu kez bir kadın üstlendi. Kokpit’in haberine göre, amatör havacı, Doktor Rabia Gönül Sezer, Didem Işıkalan ile ortak satın aldığı, tek motorlu Tecnam P-92 tipi uçağı, Slovenya'dan uçarak Bulgaristan’a getirdi. Sırada Türkiye var. Bu uçuşa deneyimli pilot Oben Oğultarhan da eşlik ediyor.

Sezer, Slovenya'da Maribor Edvard Rusjan Havalimanı'nda yolculuğa başladı. Toplam 430 deniz mili yani 795 kilometrelik uçuşun ardından Sofya'ya inmeyi planladı. Ancak hava muhalefeti nedeniyle Niş Havalimanı'na iniş yapabildi. Sezer’in uçakla birlikte Niş’ten Çorlu’ya gelmesi planlanıyor.

FERRY PİLOT NEDİR?

‘Ferry Pilot' terimi, havacılıkta uçak teslimatlarında uzun süreli yapılan teslimat uçuşlarını gerçekleştiren pilotlar için söyleniyor. Bu uçaklar uzun yol aştıkları için kimi zaman kabinlerine ek yakıt tankları konuluyor. Örneğin ABD'den Avrupa'ya getirilen bir Cessna 172 modelindeki uçak, bu uzun mesafeyi ek yakıt tankı sayesinde aşıyor.