TÜSES ikinci döneme 'Toplumsal Cinsiyet ve Demokrasi' atölyesi ile başladı

TÜSES ikinci döneme 'Toplumsal Cinsiyet ve Demokrasi' atölyesi ile başladı

TÜSES'in 2014'ten beri sürdürdüğü 'TÜSES Genç Siyaset Atölyeleri 2017-2018 yılının ikinci döneminde 'Toplumsal Cinsiyet ve Demokrasi' atölyesi ile başladı.

'TÜSES Genç Siyaset Atölyeleri' 2017-2018 yılında 4'üncü çalışmasını gerçekleştirdi. Atölye çalışmasına konuşmacı olarak KHK ile Yıldız Teknik Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden ihraç edilen akademisyen Ece Paralı Öztan katıldı. 

Ece Paralı Öztan'ın Toplumsal Cinsiyet ve Demokrasi konulu atölyesinin açılış konuşmasını CHP Parti Meclis Üyesi Yüksel Taşkın yaptı. Taşkın açılış konuşmasında Öztan'ın bilimsel çalışmalarından bahsettikten sonra KHK ile üniversitelerden, öğrencilerden koparıldıklarını söyledi. Taşkın, 'Ama bizi akademiden, öğrencilerimizden, bilimden uzaklaştıramıyorlar. Bugün burada bu kadar arkadaşla berabersek bu da bunun bir göstergesidir" dedi.Taşkın KHK ile mesleklerinden uzaklaştırılan akademisyenler için de, "Özgürlük konusunda sınır tanımıyoruz, demek ki bir şeyler yapıyoruz, gıcığız" ifadelerini kullandı.

Taşkın kısa açılış konuşmasından sonra Öztan 'Toplumsal Cinsiyet ve Demokrasi' atölyesine başladı. Öztan, Aydınlanma Çağı'ndan günümüze kadar geçen sürede kadınların özgürlük mücadelerini özetledi. Öztan, Türkiye'de ve tüm dünyada antifeminist bir dönem yaşandığının altını çizerek, "Böyle bir dönemi dünya 1930'lu yıllarda görmüştü, bugünlerde sanki ayağımızın altından halı çekiliyor" ifadelerini kullandı. Öztan, Papa'nın ve Vatikan'ın söylemlerinin de kadını dışladığını söyledi.

Aydınlanma çağında kadının dışlandığını belirten Öztan, Jean-Jacques Rousseau'nun o dönem yazdığı bir kitabında "Bir kadında en önemli şey uysallıktır" diye yazdığını belirtti. Kadınların 20'nci YY'de kadınların Aydınlanma Çağı'nda yazılan tüm eserleri bu sefer kendilerine göre okuduğunu, Marksist düşünceyle birlikte de geliştiğini ifade etti. Bu yaşananlardan sonra da kadınların tüm dünyada tek tek seçme ve seçilme hakkı kazandığını söyledi.

1950'lerden sonra da ikinci dalga feminist hareket dalgası yaşandığını söyleyen Öztan 1960-70 arasında büyük kazanımlar olduğunu belirterek, "1970'ler kadınların kapıları tekmeleyerek içeri girdiği dönemdir" dedi. Kadınların mücadele için dayanışmaları gerektiğini belirten Öztan, "1980 Darbesi'nden sonra sokağa ilk kadınlar çıktı" ifadelerini kullandı. Atölye çalışmasının ilk bölümü bu şekilde tamamlanırken ikinci bölümde soru-cevap şeklinde devam etti.

Atölye çalışmasının başından sonuna kadar TÜSES Saymanı Serdar Kıran ve TÜSES Yönetim Kurulu Üyesi Güler Gültekin yer alarak, misafirlere ev sahipliği yaptı.